International Photo Festival Leiden 2020

De vijfde editie van het International Photo Festival Leiden (IPFL) vindt plaats van 9 tot en met 17 mei 2020. Tien dagen lang staat het Cultuurkwartier Leiden in het teken van fotografie, met als kloppend hart de Lammermarkt. Naast de binnen- en buitententoonstellingen biedt het festival een veelzijdig en kwalitatief hoogwaardig publieksprogramma.

Het International Photo Festival Leiden (IPFL) biedt Europese fotografen een podium in de eerste fase van hun carrière als professionele fotograaf. Het IPFL creëert voor hen een internationaal platform met een hoge publiciteitswaarde. De fotografen tonen hun werk én komen in contact met een breed fotografie minnend publiek uit binnen- en buitenland.

Het IPFL is een initiatief van de in 2013 opgerichte Stichting Talentvolle Fotografen en is een tweejaarlijks terugkerend festival. Het festival bestaat uit twee pijlers: fotowedstrijd en festival.

Wedstrijd

De inzendingen voor de fotowedstrijd vormen het uitgangspunt voor het werk dat te zien is tijdens het Photo Festival Leiden. Uit ruim 125 foto-inzendingen, afkomstig van heel Europa, beoordeelt de onafhankelijke vakjury de inzendingen en selecteert daaruit de 15 genomineerde fotografen. Uit deze selectie wordt één winnaar gekozen, die een geldprijs van €1.500,- ontvangt. De winnaar wordt op de openingsdag van het festival, zaterdag 9 mei 2020, bekend gemaakt door de jury. Tevens is er een publiekswinnaar die een geldprijs van € 500,- krijgt.

15 genomineerde IPFL-fotografen

Tijdens het Photo Festival Leiden wordt het werk van de 15 genomineerde IPFL-fotografen op groot formaat gepresenteerd via de gratis toegankelijke openluchttentoonstelling. Ook zijn de winnaars van de vierde editie (2018) aanwezig, Saskia Aukema en Atelier Jùnn, ieder met een solotentoonstelling waarin zij nieuw werk tonen. Bovendien is deze lustrumeditie niet compleet zonder een expositie van vijf ‘oud’ IPFL-fotografen waarin zij hun ontwikkeling als professioneel fotograaf tonen, met oud én nieuw werk.

Festival en programma

Voor de aanstormende fotografen is het Photo Festival Leiden het belangrijkste podium als springplank naar een professionele carrière. Voor het publiek is het festival een kennismaking met hedendaagse fotografie en ontmoetingen met talentvolle fotografen. Het veelzijdig programma biedt onder andere artist talks, presentaties, workshops, fotoveiling, masterclasses en portfolioreviews voor zowel jong en oud, fotoliefhebber, amateur en professionele fotograaf.

Zonder grenzen en muren

Sinds 2014 heeft het IPFL een nauwe samenwerking met twee gerenommeerde internationale fotofestivals: Photoville, New York en HeadOn, Sidney, met als doel om nieuw fotografietalent een wereldwijd platform te geven. Door het uitwisselen van beeld krijgen de opkomende professionele fotografen elke keer opnieuw weer de kans op nieuw publiek aan de andere kant van de oceaan.

Het programma en bezoekersinformatie is vanaf 15 maart 2020 online.