International Photo Festival Leiden

Het IPFL is een initiatief van de in 2013 opgerichte Stichting Talentvolle Fotografen en is een tweejaarlijks terugkerend festival. Het festival bestaat uit twee pijlers: fotowedstrijd en festival. De inzendingen voor de fotowedstrijd vormen het uitgangspunt voor het werk dat te zien is tijdens het Photo Festival Leiden.

Het International Photo Festival Leiden (IPFL) biedt Europese fotografen een podium in de eerste fase van hun carrière als professionele fotograaf. Het IPFL creëert voor hen een internationaal platform met een hoge publiciteitswaarde. De fotografen tonen hun werk én komen in contact met een breed fotografie minnend publiek uit binnen- en buitenland. Voor het publiek is het festival een kennismaking met hedendaagse fotografie en ontmoetingen met talentvolle fotografen.

De vijfde editie van het International Photo Festival Leiden (IPFL) vindt plaats van 17 september tot en met 31 oktober 2021 en wordt gevierd met een gratis toegankelijk openluchttentoonstelling. Zes weken lang is op de Singelparkroute in Leiden het werk te zien van talentvolle fotografen uit binnen- en buitenland.

Uit ruim 125 foto-inzendingen, afkomstig van heel Europa, heeft de onafhankelijke vakjury de inzendingen beoordeelt en daaruit 14 genomineerde fotografen geselecteerd en één winnaar, die een geldprijs van €1.500,- ontvangt. De winnaar van de 5e editie is Jesper Boot, met zijn serie: Power. Tevens is er een publiekswinnaar die een geldprijs van € 500,- krijgt. De publieksprijs wordt traditiegetrouw tegen het einde van het festival bekendgemaakt.

Tijdens het Photo Festival Leiden is niet alleen het werk van deze 15 IPFL-fotografen te zien. ‘Oud’ IPFL-fotografen tonen nieuw werk, inmiddels verder ontwikkeld als professioneel fotograaf. Deze lustrumeditie is niet compleet zonder de Leidse foto scene. Het LAFV (Leidse Amateur Fotografen Vereniging) toont een selectie van de winnende foto’s van hun leden ingediend voor de fotobondwedstrijd 2021. Tevens is nieuw werk te zien van vier voormalig Stadsfotografen, waaronder Eelkje Colmjon en Patricia Nauta.

Ons motto is: een fotofestival zonder grenzen en muren. Elke editie is er een uitwisseling met Photoville, New York en HeadOn, Sidney, twee gerenommeerde internationale fotofestivals. Op de Singelpark Route is het werk te zien van Amerikaanse en Australische fotografen. Tegelijkertijd krijgen de 15 IPFL-fotografen de kans hun werk tonen tijdens deze festivals in september 2021 en mei 2022 aan de andere kant van de oceaan.

Het programma 2021 wordt in het weekend van 11 en 12 september op de website aangekondigd.