Anne Müchler & Nico Schmitz

Anne Müchler & Nico Schmitz
Encounter, 2012-2016

In de serie Encounter verrichten de Duitse fotografen Anne Müchler en Nico Schmitz visueel onderzoek naar de ontwikkeling van mythen waarbij het medium fotografie een belangrijke rol speelt. Ze bevragen de manier waarop fotografische beelden veranderlijkheid en kwetsbaarheid van mythen kunnen tonen en hoe dit soort beelden als bewijs kunnen dienen voor het bestaan van een mythe. Het dorp Bugarach en de berg Pic de Bugarach in Zuid-Frankrijk dienden daarbij als beginpunt van hun onderzoek. Aanhangers van New Age geloofden dat de berg mystieke krachten bezat, waardoor de mythe ontstond dat het dorp gespaard zou worden in de apocalyps van 2012.

Encounter omvat zowel foto’s van het dorp en de berg als foto’s van foto’s van het dorp en de berg. Het zijn monochrome beelden die specifieke locaties van Bugarach tonen in combinatie met beelden van ruimtelijke objecten gevormd uit dit soort monochrome beelden, en aandoen als bijna abstracte sculpturen. Op deze manier behandelen Müchler en Schmitz het concept van het beeld niet alleen als een representatie, maar ook als een materieel object. In het bijbehorende boek van het project wordt nog een extra laag toegevoegd aan het onderzoek, doordat de fotografen hun eigen beelden plaatsten binnen een context van film stills en beelden van literatuur over Bugarach. Dankzij het specifieke gebruik van het medium fotografie reflecteren Müchler en Schmitz op de manier waarop de mythe van Bugarach tot stand is gekomen en beïnvloed wordt door beelden in verschillende media, zoals fotografie, film en literatuur. Op deze manier wordt Encounter zowel een presentatie van een cultureel en spiritueel concept van een plaats als een reflectie op het medium fotografie.

Anne Müchler (1983, DE) en Nico Schmitz (1981, DE) studeerden in 2013 af aan de Fachhochschule Dortmund, DE, en wonen en werken in Düsseldorf, DE.
www.muechlerschmitz.com