Solo-expositie Marijke Groeneveld – Winnaar IPFL 2013

© Andor KranenburgAls winnares van het eerste Fotofestival Leiden mag Marijke Groeneveld (in 1986 geboren op Sint Maarten) dit jaar een solo-expositie inrichten. In het prachtige pand van reclamebureau Just aan de Hooglandse Kerkgracht toont Groeneveld, opgeleid aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, naast enkele foto’s uit haar winnende serie ‘Zeg maar dat het door de zon komt’ vooral beelden uit haar nieuwe serie Wanted (L).

‘Zeg maar dat het door de zon komt’ is een citaat van haar moeder en de personen op de foto’s zijn haar eigen familieleden. Dit gaat dan ook om een zeer persoonlijke serie. Marijke zegt hierover: “Dat ik door mijn biologische vader werd afgewezen, heeft mij een incompleet gevoel gegeven. Dankzij mijn verbeeldingskracht heb ik van jongs af aan mijn eigen wereld kunnen creëren. De foto’s maken deze wereld van weinig woorden zichtbaar.”

Met haar serie Wanted (L) onderzoekt zij het (onderhuidse) verlangen naar erkenning. Zij benaderde hiervoor aspirant modellen die staan ingeschreven bij online modellen bureaus. Ze fotografeerde de modellen thuis, waardoor hun context duidelijk wordt. In hun kwestbaarheden vormen zij tevens een spiegel van onze eigen ziel.

Volgens Jeroen Wielaard, de creatief directeur van Just, past het nieuwe werk van Marijke bij de uitstraling van het reclamebureau. ‘Het werk wat wij laten zien, is best wel persoonlijk en gedurfd. Er zit een verhaal in. Wij vertellen graag verhalen, haar beelden doen dat ook. Ze brengen ons op ideeën voor verhalen en vice versa.’ (bron).

141481-Foto JUST voorkant pand-963f3a-large-1410514151