Leiden en Fotografie: De Leidse Amateur Fotografen Vereniging

Wist je dat het IPFL nauw verbonden is met de Leidse Amateur Fotografen Vereniging (LAFV)? In 2012 bestond de LAFV 90 jaar. In het kader van dit jubileum werd er groot uitgepakt: er vonden drie tentoonstellingen plaats in Leiden, waarbij 90 grootformaat foto’s van zowel LAFV-leden als andere Leidenaren werden getoond. Als vervolg op deze tentoonstelling richtten Hans Gillis, de toenmalig voorzitter van de LAFV, en Pierre Luiten in 2013 de Stichting Talentvolle Fotografen op. Dit is de stichting die ook het International Photo Festival Leiden organiseert. 

Hans Gillis was een bevlogen amateurfotograaf met een droom: een internationaal festival dat niet alleen beginnende fotografen een podium biedt, maar dat ook mensen dichter bij elkaar brengt. Zijn motto ‘Denk altijd groot’ heeft er dan ook toe geleid dat het festival binnen twee jaar op de kaart werd gezet. En terwijl het International Photo Festival ook vandaag nog door blijft groeien, is ook de LAFV nog steeds een belangrijke ontmoetingsplek voor gepassioneerde fotografen in Leiden. 

Iedere maandagavond organiseert de LAFV clubavonden in Leiden. Tijdens deze avond krijgen fotografen de kans om hun foto’s te presenteren aan andere leden. Zo kunnen er tips worden uitgewisseld en vragen worden gesteld. Daarnaast vinden er regelmatig lezingen plaats, zijn er ‘technische avonden’ en organiseert de LAFV wedstrijden onder de leden. 

Maar de vereniging bestaat uit meer dan enkel clubavonden. Zo zijn er ook werkgroepen waarbij fotografen samen op pad gaan om plaatjes te schieten. Op die manier kunnen de fotografen veel van elkaar leren op het gebied van techniek, voorbereiding, enscenering en compositie. Voor nog meer verdieping kunnen leden deelnemen aan een mentoraat. 

Wanneer leden fotoseries voltooid hebben, is er natuurlijk ook de mogelijkheid om het werk te exposeren. Regelmatig zijn is er werk van LAFV-leden te zien in Leiden. Zo is momenteel de tentoonstelling Abstracte Natuur te zien in Theehuis Veldheim. Acht verschillende fotografen tonen hierin op verschillende manieren hun kijk op de natuur. 

Wil je meer weten over de LAFV of lid worden? Kijk dan op https://www.lafv.nl.

De expositie ‘Abstracte Natuur’ in Theehuis Veldheim is nog tot eind december te zien. Meer informatie vind je hier: https://www.lafv.nl/2019/10/19/abstracte-natuur-op-rhijnhof/.