Leiden en Fotografie: Het Stadsarchief

Als je historische fotografie van Leiden en omsteken wil ontdekken, kun je niet om het archief van Erfgoed Leiden en Omstreken heen. De bodem voor dit archief werd gelegd in 1847 toen de eerste stadsarchivaris werd aangesteld. Vandaag de dag beheert het maar liefst 16 kilometer aan kasten met archiefstukken, 3000 dozen archeologisch materiaal, bouwhistorische vondsten en 2850 monumenten. 

Het grootste gedeelte van de collectie bevindt zich in het archiefgebouw aan de Boisotkade. Tussen 1891 en 1893 werd het oudste deel van dit archief gebouwd. Dit maakt het tot het oudste archiefgebouw van Nederland. Momenteel zijn de stukken van Ergoed Leiden en Omstreken verspreid over verschillende depots in Leiden. Deze depots zijn niet voor het publiek toegankelijk, maar stukken kunnen wel op aanvraag in de studiezaal bekeken worden. Daarnaast zet Ergoed Leiden en Omstreken zich in om zo veel mogelijk materiaal te digitaliseren. Zo is veel archiefmateriaal via de website toegankelijk gemaakt voor iedereen.

Binnen de collectie is er aan beeldmateriaal geen gebrek. Erfgoed Leiden en Omstreken bezit namelijk honderdduizenden foto’s, afbeeldingen, prenten affiches en tekeningen. Dit materiaal is afkomstig uit Leiden, van omliggende gemeenten en van regionale historische verenigingen. Online zijn er meer dan 200.000 gedigitaliseerde afbeeldingen te bekijken. Meer informatie over deze beeldbank is hier te vinden: https://www.erfgoedleiden.nl/collecties/beeldmateriaal