Leiden en Fotografie: Eelkje Colmjon, de nieuwe stadsfotograaf van Leiden

De Stichting Stadsfotograaf Leiden gaat ieder jaar op zoek naar een nieuwe fotograaf om de stad in beeld te brengen. Dit jaar is de eer aan de 39-jarige Eelkje Colmjon. Haar werk is elke vrijdag te zien in het Leidsch Dagblad.

In mei begon de Stichting Stadsfotograaf Leiden de zoektocht naar een geschikte opvolger van De Jonge Antropologen, de groep van maar liefst zeven fotografen die Leiden het afgelopen jaar vastlegde. De fotograaf van 2019 is gevraagd om op zoek te gaan naar het Leiden van de toekomst. Waar zijn voortekenen van wat Leiden gaat worden zichtbaar? En hoe leg je dit op een menselijke en pakkende manier vast?

Aan Eelkje Colmjon nu de taak om dit met een totaal van 52 foto’s duidelijk te maken. Binnen het thema “The Future is Now” richt zij haar camera op idealisten, dromers en denkers. Mensen die een doel voor ogen hebben of ideeën hebben over de toekomst. De eerste resultaten zijn inmiddels al gepubliceerd, en tonen onder anderen een ijsvogelaar, prinsessen en een zee van plastic. 

De foto’s zijn te zien op de website van Eelkje Colmjon en iedere vrijdag in Het Leidsch Dagblad. 

https://eelk.nl/project/de-leidse-stadsfotograaf/

NB In 2017-2018 was Patricia Nauta de stadsfotograaf van Leiden. 

En bij het Internationaal Photo Festival Leiden 2018 was Patricia een van de geselecteerde fotografen. Een aantal van haar fotoserie van asielkinderen was te zien op de buitenexpositie. Sinds kort is Patricia nauw betrokken bij de organisatie van het Internationaal Photo Festival Leiden 2020.