Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

FOTOKIJKDAG 2018: LEIDEN VAN TOEN

8 apr 2018, 11:00 - 16:00

Op zondag 8 april vindt de Fotokijkdag plaats in samenwerking met de Historische Vereniging Oud Leiden.

Het thema is: Leiden van toen! Heeft u nog foto’s op zolder staan die mogelijk historische waarde hebben, of bent u gewoon benieuwd naar het verhaal?

Iedereen die in bezit is van bijzondere foto’s van de stad Leiden, Leiden en omstreken en benieuwd is naar de historische waarde en betekenis ervan, is welkom en kan zich inschrijven voor een sessie met onze deskundigen: Niels Coppes en Rixt Bosma. Fotoalbums of losse foto’s t/m de periode 1970 kunnen allemaal worden meegebracht.

Programma:
11.00 – 12.40 uur: beoordeling fotomateriaal op inschrijving
Elke sessie duurt 20 minuten.

13.30 – 14.30 uur: inloopspreekuur
Tijdens het inloopspreekuur bekijken de experts ook foto’s van mensen die langskomen zonder inschrijving. Houd er rekening mee dat er misschien een wachtrij is.

14.40 – 16.00 uur: beoordeling fotomateriaal op inschrijving
Elke sessie duurt 20 minuten.

Er is een beperkte hoeveelheid plekken, dus schrijf je op tijd in!
Inschrijfkosten: 5 euro

De deskundigen:

Niels Coppes

Niels Coppes (1971) studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Na zijn afstuderen werkte hij hier vijf jaar op de afdeling kunstgeschiedenis, waar hij onderzoek deed naar het leven en werk van fotograaf Hans Sibbelee (1915-2003). Daarnaast specialiseerde hij zich in deze periode in de geschiedenis van de fotografie, waarbij zijn bijzondere aandacht uitging naar procedés en techniek. Sinds januari 2008 is hij werkzaam als conservator fotografie bij Paleis Het Loo. Hier heeft hij een omvangrijke collectie historische fotografie onder zijn beheer. Deze collectie wordt veelvuldig gebruikt voor onderzoek, bij tentoonstellingen en voor publicaties.

Rixt Bosma

Rixt A. Bosma (1979) is sinds 2004 werkzaam als onafhankelijk kunsthistorica, met de nadruk op fotogeschiedenis, sociale documentaire fotografie en fotojournalistiek. Klanten zijn onder meer musea, universiteitsbibliotheken, instituten voor cultureel erfgoed, overheid, bedrijfsarchieven, fotografen en kunstenaars. Ze is gevestigd in Nederland en is een fervent reiziger van het Amerikaanse zuidwesten geworden. Ze houdt zich ook bezig met grafische kunst, muziek, songwriting en het verzamelen van antieke foto’s.

Historische Vereniging Oud Leiden

De Vereniging werd in 1902 opgericht door een groep enthousiaste mensen die de kennis van de geschiedenis van Leiden en omstreken wilden bevorderen en het culturele erfgoed beschermen. Dankzij de inzet van de HVOL is menig waardevol, historisch stukje stad bewaard gebleven. De beeldbank van HVOL is een werkgroep van 35 vrijwilligers die collecties foto’s, dia’s en (glas)negatieven digitaliseren (scannen, bewerken en beschrijven) en deze publiceren op de website van de HVOL.

De fotograaf Hendrik Jonker (1846-1932) afkomstig uit Deventer, woonde sinds 1882 in Leiden waar hij zich sindsdien aan de Apothekersdijk 7 als fotograaf vestigde. Jonkers loopbaan als fotograaf duurde tot 1920. Over het leven en werk van deze fotograaf is weinig bekend. De adresboeken van Leiden vermelden fotograaf H. Jonker als opvolger van de firma Hameter (1895-96), als een winkel in fotografische artikelen en een fotografisch atelier aan de Apothekersdijk 4 en Apothekersdijk 7 (1903-04), als Jonker & Zoon, een magazijn in fotografische artikelen aan de Apothekersdijk 7.
Het is bij hem zelf voor de deur!

Gegevens

Datum:
8 apr 2018
Tijd:
11:00 - 16:00

Locatie

Scheltema Complex
Marktsteeg 1
Leiden, 2312 CS Nederland
+ Google Maps