Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Expo Daniëlle Celie

7 apr 2018 - 15 apr 2018

Danielle Celie Photography first Oil adventure - Fate

Daniëlle Celie | 1970
Fotoacademie Amsterdam 2011

De verwondering voor en interesse in historische gebeurtenissen is voor Daniëlle Celie een inspiratie voor het maken van beeldverhalen. De beelden die zij maakt zorgen voor een verstild moment. De kijker mag vrij associëren bij het zien van deze beeldverhalen die een sfeer van schimmigheid en drama uitstralen. Zij maakt hierbij gebruik van verschillende fotografische technieken die de sfeer die zij wil weergeven, versterkt.

The First Oil Adventure

In zijn pogingen om een route om de Noord te vinden, ontdekt Willem Barentsz Spitsbergen. Zijn expeditie was van groot belang; door het optekenen van de reis en het in kaart brengen van het gebied, werd men vertrouwd in dit vaargebied.

Tijdens opvolgende expedities zijn bij dit eiland enorme hoeveelheden walvissen gespot. Dit biedt nieuwe kansen als in Europa aan het begin van de zeventiende eeuw een periode van schaarste aan plantaardige oliën en vetten heerst en de graanprijzen torenhoog zijn. Hollanders vinden in walvistraan een alternatief.

Van deze periode, waarvan wij ons weinig bewust zijn, liggen op Spitsbergen de restanten. Deze zijn goed geconserveerd gebleven door de permafrost. Door de klimaatveranderingen, het opwarmen van de aarde en het smelten van de permafrost, dreigt dit Nederlands cultureel erfgoed verloren te gaan.

Fotograaf Daniëlle Celie wil met haar fotografie haar fascinatie voor de walvisvaart van de zeventiende eeuw delen. Ze wil mensen bewust maken van de schoonheid van dit kwetsbare gebied en de zware offers die onze avonturiers hebben gebracht, vaak hun leven…

 

Lees meer over First Oil Adventure CV Daniëlle Celie

Gegevens

Begin:
7 apr 2018
Einde:
15 apr 2018

Locatie

Kiekpad
Kiekpad
Leiden, 2312 Nederland
+ Google Maps