Essays IPFL x FPS

Dit boekje met essays is het resultaat van de eerste samenwerking tussen het International Photo Festival Leiden en het masterprogramma Film and Photographic Studies van de Universiteit Leiden.

Download essays

Elk semester volgen studenten van de master het vak ‘Topical Debates on Photography in Historical Perspective’, waarvoor zij invloedrijke teksten van bekende auteurs als Roland Barthes, Susan Sontag en Allan Sekula lezen. Vervolgens krijgen de studenten de opdracht om de theorieën van deze denkers toe te passen op een specifiek, en meestal hedendaags, fotografieproject. 

Voor het vierde semester van het academische jaar 2017-2018 zijn de studenten gevraagd om de 20 fotoseries van de geselecteerde fotografen van IPFL 2018 te verbinden aan deze theoretische discussies. The thema’s van de fotoseries die op het festival werden getoond variëren van een focus op de Nederlandse identiteit (carnaval, de stad Almere en typisch Nederlandse producten) tot de eigen identiteit, mythologie en reflecties op de ‘mythologie’ van het medium fotografie zelf. 

Vanzelfsprekend zijn de focus en aanpak van de 17 essays in dit boekje net zo divers als de thema’s van de series. Sommige auteurs plaatsen twee verschillende fotoseries van het festival naast elkaar, waarbij zij de verschillen en overeenkomsten in de manier waarop de fotografen een onderwerp benaderen vergelijken. Andere studenten maken een connectie tussen de recent afgestudeerde fotografen en gevestigde namen uit de sector, zoals Rineke Dijkstra. Belangrijke concepten uit de theorie van de fotografie worden ook aangehaald, zoals identiteit, tijdelijkheid, en herinnering. 

De essays zijn geschreven door: Maarten Bezem, Melissa Blandino, Elisa Daniel, Ish Doney, Zeynep Erol, Carles Hidalgo Gomez, Valerie-Anne Houppermans, Zipporah Nyaruri, Dominique Princen, Benjamin Schoonenberg, Roozbeh Seyedi, Sara Sallam Sherif, Lauren Spencer, Daniela Matute Vargas, Boudewijn van den Broek, Andrew van der Ven and Francesca Warley.

Graag bedanken wij Philipp Goldbach en Helen Westgeest voor hun assistentie tijdens dit project.