Publieksprijs gaat naar Yael Laroes voor haar serie Dense

Op zondag 17 oktober werd door de voorzitter van het International Photo Festival Leiden, Martijn van Delft, de publiekswinnaar van de 5e editie bekend gemaakt. Yael Laroes is met haar serie Dense door het publiek verkozen tot de beste fotograaf. In totaal zijn er 943 stemmen uitgebracht. Ruim 24 procent van de bezoekers stemden op de uiteindelijke winnaar. Laroes wint een bedrag van 500,- om te besteden aan haar fotografie carriere en een A1 Giclee print ter waarde van 300,- aangeboden door Fotolab Kiekie. 

De serie Dense gaat over de blik van de westerse wereld, welke te maken heeft met de druk vanuit de maatschappij. De onzekerheid over haar lichaam overheerst het leven van Yael. “Er zijn stevige vooroordelen over dikke mensen. Niemand is daarvan vrijgesteld. Dik zijn wordt alom gezien als onaantrekkelijk. Bewustwording vraagt om eerlijkheid en kwetsbaarheid”, vertelt Yael. Met haar serie wil ze een zo’n eerlijk mogelijk beeld geven over de worsteling met haar eigen lichaam. Yael wil mensen er bewust van maken dat de maatschappij een negatieve kijk heeft op het dikkere lichaam. Haar fotoserie Dense is nog te zien tot en met 31 oktober in het Singelpark Leiden. Locatie: Huigpark.


De Hans Gillis publieksprijs is inmiddels een vast terugkerend onderdeel van het festival. Hans Gillis, mede-oprichter van het IPFL, heeft de eerste twee succesvolle edities op de kaart gezet. Door zijn tomeloze energie, enthousiasme, gevoel voor humor en zijn ongelofelijke doorzettingsvermogen kreeg hij iedereen mee in zijn plannen. Als eerbetoon aan Hans is deze publieksprijs in het leven geroepen.

Tot 14 oktober kon het publiek haar stem uitbrengen op zijn/haar favoriete fotograaf uit de 15 genomineerde IPFL-fotografen van de 5e editie, te weten: Kristel ter Beek, Jesper Boot, Erik van Cuyk, David de Haan, Elena Helfrecht, Pascale Hustings, Xenia Klein, Tahné Kleijn, Laura Koolen, Yael Laroes, Sebastian Steveniers, Julian Simon Pache, Hristina Tasheva, Roosje Verschoor en Doro Zinn. 

Onder de stemmers was ook een mooie prijs uit te delen, namelijk een jaarabonnement op het fotografie magazine Pf. Door hun stem uit te brengen, steunden zij hun favoriete fotograaf.