Persbericht: International Photo Festival Leiden viert lustrumeditie in Leids Singelpark

Vanaf 17 september tot en met 31 oktober viert het International Photo Festival Leiden (IPFL)  zijn eerste lustrum. Zes weken lang is op de Singelparkroute in Leiden de gratis toegankelijke  buitenexpositie te bezoeken van een nieuwe generatie talentvolle fotografen uit binnen- en  buitenland.

15 geselecteerde IPFL-Fotografen 

Elke twee jaar organiseert het IPFL een fotowedstrijd onder pas afgestudeerde fotografen uit  Europa. Voor deze lustrumeditie selecteerde de vakjury, onder leiding van juryvoorzitter  Philippien Noordam, 15 fotografen uit ruim 125 inzendingen. De Nederlandse fotograaf Jesper Boot, met zijn serie ‘Power’, werd unaniem verkozen tot winnaar van deze vijfde editie. De  expositie van de 15 IPFL-Fotografen is te zien in het Huigpark en Blekerspark. 

Noordam: “Jesper Boot waarschuwt je om beter te kijken naar zijn foto’s. Het is zijn werkelijkheid  die hij gecreëerd heeft en deze is niet vanzelfsprekend de onze.” 

Lustrumfotografen 

Speciaal voor de lustrumeditie is er een aparte expositie met oud en nieuw werk van Alumni  IPFL-Fotografen, waaronder eerdere winnaars Renate Beense (2014), Alexander Krack (2015)  en Saskia Aukema (2018). In de afgelopen jaren hebben deze lustrumfotografen zich verder  ontwikkeld tot professioneel fotograaf, ieder met een eigen handschrift. De Alumni expositie is te  zien in het Ankerpark en Lakenplein. 

Internationale fotografen 

Sinds 2014 werkt het IPFL nauw samen met twee gerenommeerde internationale  fotofestivals: Photoville, New York, Verenigde Staten en Head On, Sydney, Australië. Doel is het  uitwisselen van beeld van jong opkomend fotografietalent voor een zo breed mogelijk publiek. In  een speciale expositie op het Ambachtsplein is een selectie te zien van deze Photoville- en Head  On-Fotografen. 

De internationale samenwerking beperkt zich niet alleen tot de expositie in Leiden. Net als bij  voorgaande edities krijgen de 15 geselecteerde IPFL-Fotografen een expositie aan de andere  kant van de oceaan, nu te zien bij Photoville van 18 september tot en met 1 december 2021 in  New York en in mei 2022 in Sydney. 

Leidse fotografen 

Deze lustrumeditie is ook een Leids fotofeestje. Allereerst toont de Leidse Amateur Fotografen  Vereniging (LAFV) een selectie van hun beste foto’s, ingediend voor de Fotobondcompetitie  2021. Eerdere Leidse Stadsfotografen, waaronder Eelkje Colmjon, Patricia Nauta en Monique 

Shaw, hebben een eigen expositie waarin zij oud en nieuw werk tonen. En, tot slot, organiseert  Jongerenorganisatie STAD een fotowedstrijd onder Leidse jongeren, met als thema: Stadsjungle.  De inschrijving sluit op 20 september 2021 om 23:59. De jury, met als voorzitter de Leidse  fotograaf Alexander Schippers, maakt op 28 september de winnaar bekend. De exposities van de  Leidse fotografen zijn te zien op een nog nader te bepalen locatie op de Singelparkroute in  Leiden. 

Hans Gillis publieksprijs 

Tijdens het festival kan het publiek een stem uitbrengen. Welke van de 15 geselecteerde IPFL Fotografen verdient dit jaar de publieksprijs? De winnende fotograaf ontvangt een geldbedrag  van €500,- om te besteden aan de ontwikkeling van zijn of haar fotografie carrière. Deze prijs is  een eerbetoon aan Hans Gillis, medeoprichter van het IPFL, die de eerste twee edities op de  fotografiekaart zette. 

Over het International Photo Festival Leiden 

Het International Photo Festival Leiden (IPFL) biedt Europese fotografen die maximaal 5 jaar  geleden zijn afgestudeerd een podium in de eerste fase van hun carrière als professionele  fotograaf. Het IPFL creëert voor hen een internationaal platform met een hoge publiciteitswaarde.  De fotografen tonen hun werk én komen in contact met een breed fotografie minnend publiek uit  binnen- en buitenland. 

Noot voor de redactie 

De 5e editie is mede mogelijk gemaakt door: BPD Cultuurfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds,  Pictoright Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Burgy, America Digitaal Druk, Teylingen Reclame,  Profonet, Overgaauw, Pf en DigifotoPro. 

Pers op afspraak: 

Prespreview is op afspraak op vrijdag 17 september tussen 12.00-17.00 uur. Verzoeken voor een interview met de deelnemende fotografen lopen via: Rimke  Lammerink, rimke@photofestivalleiden.com of 06 43793212. 

Informatie: 

• Rimke Lammerink, marketing/communicatie, rimke@photofestivalleiden.com of 06-437  93 212. 

• Caroline Rijks, secretaris, caroline@photofestivalleiden.com of 06-412 53 816. 

Beeldmateriaal kunt u via deze link downloaden en gebruiken. Wij verzoeken bijschriften en credit lines te vermelden.