Joost Wensveen

Melancholy

Uitgangspunt voor het project was de realistische schilderkunst van begin 20ste eeuw. Het werk van de Amerikaanse schilder Edward Hopper sprak mij sterk aan. Hopper zijn schilderijen zijn geen exacte weergave van de werkelijkheid
maar een bewerking waarin een sfeer van eenzaamheid en verlatenheid wordt opgeroepen.

De verstilde beelden geven een inkijk in het leven van personages, die het niet gelukt lijkt hun plek te vinden in de gewone wereld van relaties. Geïnspireerd op het werk van Hopper staan in de foto’s de thema’s eenzaamheid, teleurstelling en afscheid centraal. Dit in contrast met de huidige beeldcultuur waarin wij juist graag onze successen met anderen delen. De foto’s die we posten op sociale media laten vaak de mooie, succesvolle en gezellige momenten in het leven zien. Wachtend op voldoende likes hopen we op de bevestiging van onze menselijke behoefte dat we erbij horen.

We leven in een beeldmaatschappij, waarin het ene Instagram-beeld wordt afgewisseld door het andere. Als fotograaf hoop ik dat de toeschouwer juist even stilstaat en dat zijn fantasie wordt geprikkeld, in plaats van gehaast te verlangen naar het volgende expliciete beeld. De foto’s moeten de kijker uitnodigen om zijn eigen verhaal te bedenken.

Skydeck I

Uitgangspunt voor de serie was het maken van filmische beelden met een melancholische uitstraling. De foto’s hebben ook een link met zijn eerdere serie Melancholy die was geïnspireerd op het werk van de Amerikaanse schilder Edward Hopper.

Joost kiest zorgvuldig de setting waar de foto’s worden geschoten. Deze keer buiten in een industriële of stedelijke omgeving, die een verlaten indruk maakt. Dit wordt versterkt door de dreigende wolken of het nachtelijke tijdstip. De foto’s appelleren daarmee aan een unheimische of vervreemdende sfeer. Dit maakt dat de kijker nieuwsgierig wordt en zich afvraagt wat er zich daar afspeelt. Net als in de film wordt de kijker het beeld ingetrokken en wordt zijn fantasie geprikkeld.

De foto’s hebben een link naar het werk van de Amerikaanse fotograaf Gregory Crewdson. Joost zegt daarover: “Dit is één van mijn favoriete fotografen, hij weet in de prachtige geënsceneerde beelden zeer treffend deze sfeer op te roepen. Voor mij één van de beeldbepalende fotografen van deze tijd”

Bio

Joost Wensveen is econoom van beroep en een gepassioneerd fotograaf. Als autodidact heeft hij zich verschillende stijlen eigen gemaakt. Joost heeft lang in zwart wit gefotografeerd. Sinds de digitale fotografie is hij ook werk in kleur
gaan maken. De digitale fotografie creëerde nieuwe mogelijkheden voor hem. Joost probeert de werkelijkheid in een ander perspectief te zetten. Zijn beelden lijken vaak realistisch maar zijn bij nadere beschouwing fictie. Een belangrijke
inspiratiebron voor zijn werk zijn de (magisch) realistisch schilders zoals Carel Willink en Edward Hopper.

Werk van Joost is opgenomen in het portfolio van Warnars art dealers (https://www.warnarsartdealers.com) en de Gallery of Sports Art in Parijs van Jean Denis Walter (www.jeandeniswalter.fr). Joost heeft met zijn werk een aantal prijzen gewonnen waaronder de Nationale Bondsfotowedstrijd in 2017.