Jip Broeks

IPFL 2013

Op ieder portret van fotograaf Jip Broeks is een karakter te ontwaren. In 2013 deed de fotograaf met haar afstudeer serie ‘Pretty Old Models’ de voorspelling dat
schoonheidsidealen zouden veranderen. Perfecte maten, de ideale leeftijd, de beste lichaamslengte, in 2020 zijn de criteria voor een goed model diffuus, voor Jip waren ze altijd al van ondergeschikt belang. Oninteressant ook eigenlijk.

In de portretten die ze schiet staat de vraag centraal: wie is mijn model, mijn onderwerp? Wie is dit meisje in het roze? Wie zijn deze tweelingzussen, ogenschijnlijk onafscheidelijk? Wat drijft deze paradijsvogel in drag? Broeks zegt altijd onder de indruk te zijn van de mensen voor haar lens. “Mijn foto’s zijn verhalen over mensen die zichzelf durven te laten zien zoals ze zijn.” – Olga Kortz