Yael Laroes

‘Dense’

Ik ben afgestudeerd met mijn serie ‘Dense’. Mijn werk is rauw, ontdaan van comfort en is geïnspireerd door surrealisme.

Mijn serie gaat over de blik van de westerse wereld, met de druk van de samenleving. Ik wil een zo eerlijk mogelijk beeld geven van de strijd met mijn eigen lichaam. De onzekerheid over mijn lichaam domineert mijn leven. Ik wil mensen ervan bewust maken dat de samenleving een negatieve kijk heeft op het dikkere lichaam.

Ik staar recht in de camera, waardoor het voor de toeschouwer bijna onmogelijk wordt om te ontsnappen aan het doordringende beeld. Dit vertegenwoordigt mijn onvermogen om los te breken van mijn lichaam en de vooroordelen die mij achtervolgen.

Mijn ongemakkelijke houdingen laten de worsteling zien. De omgeving toont de strijd door het harde contrast met de omgeving, daar waar de eenvoud van de omgeving de aandacht op mijn lichaam vestigt.

Ik wil mijn lichaam niet mooier maken dan het is. Ik heb mezelf niet gefotografeerd om mensen mijn trots te laten zien. Ik wil mensen laten zien hoe ongemakkelijk overgewicht kan zijn.

Nederlandse Academie voor Beeldcreatie, Rotterdam / 2019

yaellaroes.com