Tahné Kleijn

‘Soo d’oude songen, soo pypen de jonge’

Ik groeide op in een onrustige en gebroken familie, met financiële problemen en verslavingen. Het was ook een erg liefdevolle familie. Loyaal en trots, iedereen hielp elkaar.

Ik ben niet alleen. In meer dan 10% van de gezinnen lijdt ten minste één ouder en één kind aan financiële problemen, verslavingen of psychische problemen. Eén op de tien! Maar niemand praat er over.

‘Soo d’oude songen, so pypen de jonge’ is een oud Nederlands spreekwoord, dat de overdracht van gedrag tussen generaties uitdrukt. Ik wil mijn familie in alle eerlijkheid laten zien. Hun problemen, maar ook hun warmte en gezelligheid. Ik liet me inspireren door Jan Steen (1626-1679), die problemen van zijn tijd afbeeldde en zijn eigen familie schilderde – net als ik. Mijn serie is een modern ‘Huishouden van Jan Steen’.

Ik begon de serie in 2015, tijdens mijn afstuderen. Ik schilderde gemeenschappelijke familieproblemen af, met de bedoeling om elke vijf jaar terug te komen. Veel dingen zijn sindsdien veranderd. Zowel beter als slechter, zoals de dingen gaan. Deze serie toont oude en nieuwe foto’s.

AKV| St. Joost, Fotografie, Breda / 2015

tahnekleijn.nl