Erik van Cuyk

‘Rijnwijk – Mijn Wijk’

Rijnwijk is een 100 jaar oude Arnhemse achterstandswijk. De meeste bewoners zijn werkloos, sommige huizen zijn gekraakt. Het is een soort vrijstaat, een afgesloten gebied. Al decennia lang een doorn in het oog van de lokale overheid. Prachtig gelegen langs de Rijn en perfect voor nieuwe appartementen en kantoren.

Ik ben meer dan een jaar ondergedompeld geweest in deze beruchte buurt. Ik heb de zorgzame en vriendelijke gemeenschap leren kennen. Mensen die blijven waar ze geboren zijn, waar hun ouders en grootouders zijn geboren. Er wonen nog maar dertien families, op een plek die doet denken aan een oorlogsgebied. Ik voel mee met deze bewoners. Ze maken het beste van wat is overgebleven. Één van de bewoners is Ronnie, die vijftien was toen zijn beide ouders in 1995 stierven. Sindsdien overleven Ronnie en zijn broertje in het huis met hulp van buren.

De Nederlandse samenleving is ordelijk en schoon en van mensen wordt verwacht dat ze zich schikken. Maar wat als je daar niet aan mee wilt doen?

Fotoacademie Amsterdam / 2018

erikvancuyk.com