Elena Helfrecht

‘Plexus’

‘Plexus’ is een fotografische casestudie die de effecten van overerfde trauma’s en indirect ervaren herinneringen belicht, door middel van gearchiveerde stillevens. In dit werk onderzoek ik de geschiedenis van mijn voorouders, met behulp van mijn Beierse familiehuis en archief. Ik onderzoek de invloed van de familie in psychologische en culturele processen. Ik vind documenten en artefacten die onleesbaar zijn geworden. Aan wat onbekend blijft, voeg ik mijn eigen verhaal toe. Hiermee wil ik een metafoor scheppen die persoonlijke en nationale grenzen overschrijdt.

Ik neem onderdelen van samenhangende gebeurtenissen in me op, die ik zelf nooit volledig heb gevoeld of gezien. Zo ‘her-inner’ ik ze me letterlijk, om de impact van deze bagage op ons leven te begrijpen. De objecten en architectuur van het huis worden gelijkenissen die het verleden en het heden met elkaar verbinden. De geschiedenis herhaalt zich nooit echt, cyclische patronen verschijnen opnieuw. Ik betrap mezelf erop dat ik het gedrag van mijn moeder en oma herhaal, die mij zo sterk hebben beïnvloed. Met dit oeuvre, verspreid over vier generaties, wil ik beter laten doordringen hoe conflicten nog generaties lang kunnen doorwerken. Ik wil onderzoeken hoe collectief geheugen wordt gevormd en beïnvloed.

Royal College of Art, MA Photography. London / 2019

elenahelfrecht.com