IPFL 2020: een diverse groep fotografietalent

Op 2 februari heeft onze vakjury, onder leiding van Philippien Noordam, de fotografen bekend gemaakt die hun werk zullen tonen tijdens het International Photo Festival Leiden (IPFL) 2020. Het resultaat is een diverse groep van recent afgestudeerde talenten.

Documentair-, portret-, landschaps- en macrofotografie: vrijwel alle genres zijn vertegenwoordigd onder de fotografen die meedoen aan de vijfde editie van het International Photo Festival Leiden. Zo bestaat de serie ‘Dense’ van Yael Laroes uit kwetsbare zelfportretten, terwijl de foto’s in Kristel ter Beek’s ‘Void’ juist een zoektocht naar de stilte zijn en daarom helemaal geen mensen tonen. Fotografen als Tahné Keijn, Jesper Boot en Elena Helfrecht zoeken hun onderwerpen in de nabije omgeving – namelijk hun eigen familie – terwijl de fotoseries van andere fotografen juist ver van huis werden gecreëerd. In de foto’s van Julian Pache spelen de nationale parken van Amerika bijvoorbeeld een hoofdrol, en Roosje Verschoor reisde naar Moengo in Surniname voor haar serie ‘Bending Benchmarks’. Xenia Kleijn fotografeerde objecten die zij heeft gevonden aan de kust van de Dode Zee, bij de grens tussen Israël en Palestina. Maar niet alleen de onderwerpen en de genres waarin de geselecteerde fotografen werken zijn divers. Uit 127 inzendingen selecteerde de vakjury namelijk fotografen die afkomstig zijn uit verschillende landen, waaronder Nederland, België, Zweden en Duitsland.

De fotografen van het festival zijn volledig anoniem door de jury beoordeeld. Hierbij is gelet op originaliteit en eigenheid, maar ook op de manier waarop een fotoserie iets toevoegt aan het grotere geheel. Zoals juryvoorzitter Philippien Noordam (Kunstadviseur bij het ministerie van Buitenlandse Zaken) in een eerder interview aan ons uitlegde, moeten de geselecteerde beelden “onderscheidend zijn en nieuwsgierigheid opwekken.” De fotografen zijn gevraagd om in totaal vier beelden in te zenden. Deze beelden zijn bovendien beoordeeld op hun consistentie. Daarnaast selecteert de jury fotografen waarvan zij geloven dat er een ontwikkeling is of zal zijn na het voltooien van de studie. Het IPFL helpt hen vervolgens verder door de fotografen een podium te bieden in de eerste fase van hun carrière.

Van 9 t/m 17 mei 2020 is het werk van de 15 fotografen te zien in de binnenstad van Leiden tijdens de lustrumeditie van het festival.