Interview Ton Hendriks

Voor het tweede jaar op rij is Pf magazine mediapartner van het International Photo Festival Leiden. Hoofdredacteur Ton Hendriks vertelt over het tijdschrift en werpt alvast een blik op de deelnemende fotografen van onze lustrumeditie.

Pf Fotografie Magazine (Professionele Fotografie) is opgericht in 1983 en bestaat inmiddels 37 jaar. Ton Hendriks, die zelf ook fotograaf is, werkte in eerste instantie als freelance auteur voor Pf. In het verleden gaf hij les aan meerdere foto-academies en in de jaren ’80 schreef hij al artikelen voor verschillende tijdschriften. Toen toenmalig hoofdredacteur Carolien Tesselhof het stokje in 2017 aan hem overdroeg, zag Hendriks dit als een mooie uitdaging. In zijn functie als hoofdredacteur verplaatste hij de focus van het magazine van de toegepaste fotografie naar de autonome kunst. Hendriks: “Net als in vele andere fotografietijdschriften was Pf voor een groot deel gericht op het testen van camera’s en technische informatie. Toen ik hoofdredacteur werd, heb ik de nadruk gelegd op fotografie als medium van expressie, zowel in de vorm van autonome kunst en als documentaire fotografie. Pf richt zich op de eigenheid van de fotograaf en de bijzonderheid van de fotografie en de projecten zelf. We zoeken het hogere segment van de fotografie op.”

Jong talent

De lezers van Pf zijn met name ‘professionele fotografen’: mensen die fotografie als creatieve uiting serieus nemen. Daarbij biedt het magazine ook ruimte voor jong talent. Zo geeft de rubriek ‘Debuut’ het woord aan een beginnende fotograaf die uitlegt hoe hij zichzelf in de markt zet. Op die manier is het interview ook een inspiratiebron voor anderen. Daarnaast zijn er in iedere uitgave van Pf acht portfolio’s te zien. Hierin wordt regelmatig het werk van beginnende fotografen uitgelicht. Wat een fotograaf moet doen om in die portfolio’s terecht te komen? Hendriks: “Het is belangrijk dat ik het gevoel heb dat er in de foto’s iets bijzonders gebeurt. Het moet een grote eigenheid hebben, en de fotograaf een grote individualiteit.” Een belangrijk aspect waar de hoofdredacteur naar kijkt is de beeldende kwaliteit. “Het hoeven niet altijd hele mooie beelden te zijn, maar er moet een bepaalde vorm van esthetica in zitten.” Daarnaast is de inhoudelijke kwaliteit belangrijk: “Heeft het echt een doordachte goede, diepe inhoud? Is het niet oppervlakkig? Is het een beleefde ervaring die iemand laat zien, of is het een goed onderzoek naar bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen?  Die twee aspecten, beeldend en inhoudelijk, zijn de twee grote pijlers waar we naar kijken.”

Het IPFL 2020

Wat Hendriks opvalt aan de groep IPFL 2020-fotografen is dat er veel verschillende projecten bij zitten, zowel autonoom als documentair. Daarnaast is er veel naar het buitenland gekeken. Niet alleen Nederlandse fotografen doen mee, maar ook mensen uit onder andere Stockholm, België en Keulen. Binnen de geselecteerde fotografen is een lijn te ontdekken die niet alleen kenmerkend is voor het IPFL, maar die veel in de hedendaagse fotografie zichtbaar is. Hendriks: “Je ziet een grote tendens naar autonome fotografie. Daarbij zijn de meeste jonge fotografen zijn vrouw. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij de prijzen die gewonnen zijn bij de Zilveren Camera.” 

Eigenheid en originaliteit

Voor beginnende fotografen die zich in de toekomst voor het IPFL willen aanmelden, of die dromen van een plek in Pf, heeft Ton Hendriks enkele tips. “Zorg voor een grote eigenheid. Probeer niet een ander na te doen of in een mainstream trend te komen.” Omdat tegenwoordig bijna alles al gefotografeerd is, adviseert Hendriks fotografen om goed onderzoek te doen. Zo kun je voorkomen dat je binnen een cliché werkt. Als voorbeeld noemt hij fotoseries rondom gender thema’s. “Dat is een belangrijk onderwerp omdat het veel speelt in de maatschappij. Maar ik ontvang ook bijna elke maand drie, vier van dat soort series.” Om op te vallen, is het daarom belangrijk om ook nieuwe onderwerpen aan te snijden. Hendriks: “Kijk heel goed in je omgeving naar wat er al gedaan is. Zoek daarin iets origineels, zodat je niet wordt afgekeurd omdat er al tien anderen zijn.”

Ton Hendriks is hoofdredacteur van Pf, Fotografie Magazine. Op zaterdag 9 mei is hij als portfolio-reviewer aanwezig op het International Photo Festival Leiden. Ben jij fotograaf en wil je graag je portfolio tonen? Hou onze website dan goed in de gaten. Meer informatie over de aanmelding volgt binnenkort.