Het IPFL – springplank naar het grotere publiek!

De aanmelding voor deelname aan het International Photo Festival Leiden 2020 is gesloten.

 

Lees hier hoe zes fotografen de vorige editie van IPFL hebben ervaren.

Tijdens het International Photo Festival Leiden 2018 presenteerden 21 fotografen (waarvan één duo) hun werk. Wij namen opnieuw contact met hen op en vroegen wat het festival voor hen heeft betekend. 

Veel fotografen zien het IPFL als een springplank om hun werk bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. Sander du Floo, die in 2018 deelnam met zijn serie Red Landscape, vertelde dat hij zich voornamelijk voor IPFL had aangemeld om zich als fotograaf te “profileren” en om de “publiciteit op te zoeken.” Voor Tim Meijer was het een kans om zijn afstudeerwerk, dat hij maakte aan de AKV|St.Joost in Breda, op zo veel mogelijk plekken te tonen. 

Tijdens het festival zelf zat de sfeer zat er goed in. Verschillende fotografen geven aan goed te zijn begeleid door onze vrijwilligers en ook het randprogramma werd gewaardeerd. Zo liet Ko Hage ons weten dat hij van het festival heeft genoten. Met name de samenwerking met de Universiteit Leiden was voor hem interessant. Studenten van de masteropleiding Film and Photographic Studies schreven hierbij essays over de werken van de deelnemende fotografen. “Interessant om te lezen hoe filosofen je werk interpreteren,” aldus Hage. Annabel Miedema, die meedeed met de serie The Weather is for Free, was enthousiast over de samenwerking met Photoville New York. Zij noemde de extra promotie in New York “onverwachts” maar ook “erg cool.” 

Natuurlijk waren we benieuwd naar wat het International Photo Festival Leiden kan betekenen voor de carrière van jonge fotografen. Het verschilde, maar vrijwel alle fotografen zeiden dat hun werk door veel mensen is gezien tijdens het festival. Volgens Ko Hage droeg zijn deelname ook mee aan het vergroten van zijn zelfvertrouwen als fotograaf. Voor Patricia Nauta leverde het IPFL duidelijk goede publiciteit op: “Het was voor mij een zeer succesvol jaar. Mede dankzij het IPFL. Het vergroot je bekendheid.” Winnaar Saskia Aukema gaf in een eerder interview met ons al aan dat ze met veel mensen die ze tijdens het fotofestival heeft leren kennen, nog altijd contact heeft. Zij noemt dit een “verrijking, ook in niet-professioneel opzicht.” 

Op de vraag of deze fotografen andere jonge beeldmakers adviseren om aan het International Photo Festival Leiden mee te doen beantwoorden zij met een volmondig ‘ja’. Tim Meijer ziet vooral de ontmoetingen met andere fotografen als een pluspunt. Maar ook het zien van je eigen werk op een groot formaat, en op meerdere festivals, is een reden om je voor IPFL in te schrijven. Annabel Miedema benoemt het exposeren van je werk in de publieke ruimte met internationale fotografen als een belangrijke drijfveer voor het insturen van werk. Kortom, de fotografen van de vorige editie van IPFL zijn enthousiast over het Leidse fotofestival en raden deelname aan het IPFL zeker aan. Ben jij een fotograaf die in de afgelopen vijf jaar van een fotografieopleiding is afgestudeerd? Schroom dan niet om je voor IPFL 2020 in te schrijven. Of, in de woorden van Saskia Aukema: “Gewoon insturen. Het Fotofestival Leiden is gezellig!”

Let op: Inschrijven voor het International Photo Festival Leiden 2020 kan nog tot 30 november 2019 via deze link. 

Meer informatie over de gesproken fotografen en hun werk vind je hier .

De fotografen die we over IPFL 2018 spraken zijn: Annabel Miedema, Ko Hage, Patricia Nauta, Sander du Floo, Saskia Aukema, Tim Meijer.