Verslag IPFL 2018

Het International Photo Festival Leiden (IPFL)

Het International Photo Festival Leiden wordt georganiseerd door Stichting Talentvolle Fotografen. Deze Stichting is in 2013 opgericht door Hans Gillis (†) en Pierre Luiten, als vervolg op de buitententoonstelling in het kader van 90 jaar Leidse Amateur Fotografen Vereniging, die zij in 2012 organiseerden.

In april 2018 vond de 4e editie plaats van het IPFL.
Uitgangspunt van het IPFL is de ontwikkeling van de eigen visie en beeldtaal van talentvolle fotografen die zich in de beginfase van hun carrière bevinden; binnen 5 jaar na het afronden van hun gerenommeerde foto- of kunstacademies. Dit doet het festival door:

 1. Beoordeling van hun inzending door een internationale vakjury;
 2. Zichtbaarheid van de fotografen te vergroten in binnen- en buitenland;
 3. Faciliteren van presentaties aan een breed publiek;
 4. Organisatie van een publieksfestival waar fotografen en publiek samenkomen.

Nieuwe opzet

Het IPFL kent twee hoofdpijlers: een internationale fotowedstrijd en een publieksfestival rondom een gratis toegankelijk buiten expositie. De inzendingen voor de fotowedstrijd vormen traditioneel het uitgangspunt voor deze expositie.

In 2017 is ervoor gekozen om de fotowedstrijd een paar maanden eerder dan de expositie te laten plaatsvinden. Hierdoor is het mogelijk om de geselecteerde fotografen zelf te betrekken bij de opzet van de expositie. Het huidige culturele klimaat vraagt van kunstenaars dat zij in staat zijn om hun visie en werk uit te dragen naar stakeholders. De nieuwe opzet van het festival draagt zo bij aan de ontwikkeling van deze zogenaamde ‘storytelling’. Deze interactie tussen de fotografen en het festival vergroot bovendien de onderlinge betrokkenheid.

Naast de nieuwe opzet werd ook gekozen voor een nieuwe, meer onderscheidende huisstijl en logo.

Fotografen lijven het cultuurplein Leiden in

Twintig IPFL-fotografen, die in 2017 door een vakjury waren geselecteerd, werden 10 dagen lang tentoongesteld op het cultuurplein van Leiden. De Lammermarkt was van 7-15 april 2018 voor het eerst het nieuwe podium voor het International Photo Festival Leiden (IPFL) en tevens werd hiermee het nieuwe plein voor het eerst ingelijfd als cultuurpodium. De buitenexpositie was vrij toegankelijk voor het publiek en het veelzijdige randprogramma, dat plaatsvond op loopafstand van het plein, werd ook met veel enthousiasme bezocht. In totaal zijn er gedurende deze periode ongeveer 20.000 bezoekers geweest, exclusief het bezoekersaantal van de randprogrammering (150 deelnemers).

Foto: 2 Bezoekers IPFL

Talentvolle fotografen

De fotografen, afkomstig uit verschillende Europese landen, waren allen recentelijk afgestudeerd van gerenommeerde foto- of kunstacademies. Dit leverde een dynamische tentoonstelling op, waarin de fotografie uiteenloopt van documentair tot fictie, van portret tot conceptueel en van drama tot humor. Maar één ding hebben de fotografen gemeen en dat is dat ze allemaal aan het begin staan van een bloeiende carrière als professioneel fotograaf. U kunt ze nog eens rustig bekijken op onze website, onder fotografen 2018.

Gesluierde werken en popmuzikanten in zwart-wit

Saskia Aukema winnaar 4de editie IPFL

Foto: 3 S. Aukema: winnaar 4e editie IPFL

Op zaterdag 14 oktober 2017 ontving Saskia Aukema haar prijs als winnaar van de vierde editie van het International Photo Festival Leiden. Met haar serie ‘Veiled’ bracht zij het verhaal van de vrouwen achter de niqaab in beeld, zonder hen te onthullen. Met haar respect voor het onderwerp en de intimiteit van de werken is zij terecht winnaar onder de 20 geselecteerde fotografen. Lees meer over Aukemas werk en haar drijfveren in het interview met Universiteit Leiden.

HG Publieksprijs uitreiking

Foto: 4 Prijsuitreiking H.G. Publieksprijs

Het fotografen duo Júnn, bestaande uit Matthijs Uivel en Margot Everts ontving op de laatste dag van het festival, zondag 15 april, de publieksprijs uit handen van juryvoorzitter Wim van Sinderen. Zij wonnen met meer dan 30 procent van de stemmen de Hans Gillis Publieksprijs.

Samenwerking met gerenommeerde internationale fotofestivals

Het IPFL biedt fotografen niet alleen een podium in Leiden, maar ook buiten onze grenzen krijgen zij de volle aandacht. Al sinds de tweede editie in 2014 werkt het IPFL samen met de gerenommeerde fotofestivals Photoville en HeadOn waarmee het IPFL zijn internationale karakter nog eens
onderstreept.

 • Photoville (Brooklyn, New York, VS) is met ruim 71.000 bezoekers één van de grootste gratis openlucht fotofestivals van de Verenigde Staten. Foto’s van opkomend en gevestigd fototalent worden er tentoongesteld in zeecontainers. Zij hebben als doel om nieuw talent een wereldwijd platform te geven. Het IPFL werkte deze editie voor de derde keer samen met Photoville. Het werk van onze twintig geselecteerde fotografen was te zien op Photoville van 13 tot 23 september 2017, en in ruil daarvoor werden tijdens ons festival in Leiden 20 Amerikaanse fotografen tentoongesteld in speciale zeecontainers op het Stationsplein.
 • HeadOn (Sydney, Australië) is het grootste fotofestival van Australië dat jaarlijks in mei wordt gehouden. Ook met HeadOn werd voor de derde keer samengewerkt. Het werk van onze twintig geselecteerde fotografen was te zien van 5 tot 20 mei 2018 in Sydney, en in ruil daarvoor is een selectie van 20 HeadOn-fotografen tijdens ons festival op digitaal scherm getoond in een speciale container op het festivalterrein.
PhotoFestivalLeiden 2018 - Opening

Foto: 5 Opening met alle fotografen

Inspireren, vernieuwen en professionaliseren

Inspireren, vernieuwen en professionaliseren zijn belangrijke doelstellingen van ons festival. Het festival verhuisde naar een nieuwe locatie op de Lammermarkt en om het festival levendig te houden werd de duur van het programma ingekort, zodat er meer gelegenheid werd gecreëerd voor ontmoetingen tussen de fotografen en het publiek. Bovendien werd er samengewerkt met bestaande en nieuwe partners voor een interessant randprogramma. Enkele hoogtepunten:

 • Opening festival
  In een regen van zilveren confetti werd zaterdag 7 april het festival geopend voor het publiek en de festivalfotografen door de IPLF-voorzitter Martijn van Delft. Tijdens de borrel werd een minitalkshow gepresenteerd door journalist, schrijver en cultuurambassadeur Yaël Vinckx. Ze zette iedere fotograaf even in de spotlights met een vraag over hun projecten, hun persoonlijke drijfveren of toekomstplannen.
 • Portfolioreviews
  Deelnemers laten hun foto’s beoordelen door fotografie professionals waaronder Caroline O’Breen, kunstverzamelaar, curator en eigenaar van Galerie Caroline O’Breen, Narda van ’t Veer, oprichtster en mede-eigenaar The Ravestijn Gallery in Amsterdam en Nicole Roepers, conservator actuele kunst bij Museum De Lakenhal in Leiden. Vooral de middag was populair onder deelnemende fotografen en nagenoeg alle reviewers waren volgeboekt. Ondanks de aanvankelijke spanning om je portfolio voor te leggen aan de bovengenoemde reviewers, waren de fotografen zeer te spreken over hun feedback. Ook de reviewers waren erg enthousiast over de diverse werken die ze onder ogen hebben gekregen. Er zijn dan ook veel visitekaartjes uitgewisseld.
 • Studenten Presentaties
  Studenten van de master Film and Photographic Studies hebben als onderdeel van hun studie een essay geschreven over één van de 20 exposerende fotografen. Tijdens de presentaties waren ook deze fotografen zelf aanwezig. Ze vonden het heel waardevol en een mooie aanvulling om vanuit een andere invalshoek over hun werk te horen. Daarnaast gaven we de studenten van de master ook de kans hun expertise met het publiek te delen.
 • Picture This
  Op woensdagavond 11 april organiseerde het IPFL in samenwerking met Picture This Den Haag een speciale editie in Leiden. Een breed publiek kreeg een inkijkje in de ins en outs van drie ‘Leidse’ professionele fotografen: Eelke Comjon, Laura Hospers en Koen Hauser. Zij werden geïnterviewd door Edouard van Arem die feilloos de verrassendste antwoorden wist te ontlokken waardoor het publiek meer leerde over de fotografen, hun werk en projecten. Met ruim 70 deelnemers uit zowel Den haag als Leiden was de avond zeer geslaagd.
 • Masterclasses Stadsfotografen
  Op vrijdagmiddag 13 april kon je als amateurfotograaf deelnemen aan een Masterclass Stadsfotografie in een hele kleine groep van maximaal 5 personen. Drie Leidse professionele Stadsfotografen, Patricia Nauta, Rob Overmeer en Monique Shaw, namen hun deelnemers mee naar binnen of buiten om te gaan fotograferen. Aan het einde van de middag kwamen de groepen terug in het Scheltema Complex om de resultaten bespreken van de eigen groep en elkaars resultaten te delen. “Ik vind de resultaten van de deelnemers van mijn Masterclass buitengewoon goed”, aldus Rob Overmeer. De Masterclass Stadsfotografen werd georganiseerd door het IPFL in samenwerking met de Stichting Stadsfotografen.
 • Voor het gehele programma, bekijkt u het blokkenschema van het randprogramma dat is te vinden op onze website.

Gebundelde krachten

Naast de financiële steun die het festival mag ontvangen, werkt het fotofestival samen met verschillende partners die met een bijdrage in natura van essentieel belang zijn voor de realisatie van het festival:

 • Burgy
  Ook deze festivaleditie mocht er geleund worden op de kennis, ervaring en inzet van Bouwbedrijf Burgy. Samen met Burgy werd het festivalterrein voor de expositie ontworpen, uitgewerkt en opgebouwd.
 • Studio America en Teylingen Reclame
  Voor de nieuwe presentatie van alle kunstwerken op het festivalterrein tekenden Studio America en Teylingen reclame. Zij maakten de buitenexpositie tot een waar visueel spektakel. Ook op het gebied van de publiciteit ontving het festival steun in natura:
 • DIGIFOTO Pro
  Voor de vierde keer op rij is DIGIFOTO Pro mediapartner is van het festival. De samenwerking versterkt onze gezamenlijke passie, fotografie. Ook dit jaar sponsorde DIGIFOTO Pro de Hans Gillis Publieksprijs in de vorm van een gratis abonnement op DIGIFOTO Starter, een magazine voor beginnende amateurfotografen. Deze prijs werd uitgedeeld aan de honderdste stemmer uit het publiek. Via een flyer in de ‘goodiebag’ kon iedere amateurfotograaf meedoen aan een fotowedstrijd.
 • Pf
  Nieuw dit jaar was de samenwerking met Pf, het vakblad voor de professionele fotograaf. De Pfuitgave, nummer 3, april 2018 verscheen 2 dagen voor de start van het festival. Deze uitgave stond geheel in het teken van het International Photo Festival Leiden, waaronder uitgebreide interviews met 6 van onze IPFL-fotografen, ieder 6 pagina’s, een artikel over fotofestivals als springplank voor de professionele fotograaf, waarin een uitgebreid interview met onze persvoorlichter, Poppy Savenije en een halve pagina aan advertentieruimte om ons festival onder de aandacht te brengen.
 • LAK
  Ook werkten we dit jaar voor het eerst samen met het LAK-cursussenbureau van de Universiteit Leiden. Dankzij het LAK konden wij een fotoworkshop in de zomer verloten onder de stemmers voor de Hans Gillis Publieksprijs. De gelukkige winnaar ontving een drie uur durende stadssafari waarbij hij zijn digitale fotografieskills kon verbeteren.

Mediaoverzicht

Ons doel is om de 20 fotografen zoveel mogelijk exposure te geven. In diverse gerenommeerde media zijn dan ook interviews met onze fotografen verschenen. Ook de prijsuitreiking, het festivalterrein voor het eerst op de Lammermarkt en de Hans Gillis Publieksprijs leverde veel publiciteit op. Een aantal artikelen zijn bijgevoegd als bijlage. Voorafgaand is er veel samenwerking geweest met Leiden Marketing, Expat Centre Leiden, Cultuurfonds, Universiteit van Leiden en fotografiekanalen online voor extra promotie van het festival. Een overzicht van alle media is bijgevoegd als bijlage.

Feiten en cijfers

4 de editie – jaar 2018 Bereik
Aantal bezoekers IPFL Leiden, 7- 15 april 20.000
Online
Website mrt: 2213 – apr: 3872
Nieuwsbrief 234 inschrijvingen
Social Media Volgers
Facebook 2847
Twitter 467
Instagram 1167
Drukwerk: Oplage:
Expositiegids 3.000
Publicatie essays studenten Master Film & Photography,
universiteit Leiden
100
Flyer 5.000
Poster 250
Programmafolder 5.000

Organisatie IPFL

In het bestuur hebben zitting:

 • Martijn van Delft (voorzitter)
 • Ritsaert Mulderije (penningmeester)
 • Janet Keukelaar (creative director & curator)
 • Caroline Rijks (secretaris)
 • Annegien Lucas (communicatie)

Het bestuur wordt praktisch ondersteund door een team vrijwilligers:

 • Niki van Gemerden (tentoonstellingen en randprogramma)
 • Cynthia van der Brugge (communicatie)
 • Sjoerd Kleijheeg (webmaster)
 • Frans Wiersma (communicatie en audiovisueel)
 • Anna Derksen (randprogramma)
 • Evita Marchena (randprogramma)
 • Coby Hijma (randprogramma)
 • Poppy Savenije (pers en publiciteit)
Jury aan het werk

Foto: 5 Jury aan het werk

De vakjury bestaat uit:

 • Wim van Sinderen (jury-voorzitter), Senior curator van het Fotomuseum Den Haag en conservator van de fotografiecollectie van het Gemeentemuseum Den Haag.
 • Rein Deslé, Curator en redacteur in het FoMu (Fotomuseum Antwerpen)
 • Jean-Jacques Almanza, Docent bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag, afdeling fotografie en beeldende kunst (tot 2012), daarbij is hij jurylid van de Zilveren Camera.
 • Monique Beijaer, Grafisch vormgever bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOOKNAW), afdeling Wetenschapscommunicatie, ontwerper en artdirector van dagbladen en tijdschriften en voormalig juryvoorzitter van de jaarlijkse VVAA Fotowedstrijd.
 • Philippien Noordam, Kunstadviseur bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast is zij jurylid van de Nationale Portret Prijs (een initiatief van de Dutch National Portret Gallery) en voorzitter van de Vereniging Bedrijfscollectie Nederland.

Tot slot

Al met al kunnen wij terugkijken op een prachtige 4e editie van het IPFL. Met de nieuwe locatie en nieuwe opzet was het vooraf best spannend maar uiteindelijk zijn wij er zeer goed in geslaagd om onze doelstellingen te realiseren. Het festival zit niet stil. Via onze social mediakanalen, nieuwsbrief en website zullen wij ons publiek op de hoogte houden van alle tussentijdse activiteiten tot aan de 5de editie in april 2020. Wij kijken er in ieder geval al naar uit!

Martijn van Delft

Het IPFL dankt: Fonds 1818, Cultuurfonds Leiden, Gemeente Leiden, Burgy, America Digitaal Druk, Teylingen Reclame, Profotonet, Overgaauw, DTC, John Stelck, Ton Hendriks, Tim Beemer, Annabel Miedema, Anne Müchler & Nico Schmitz, Bastiaan van Aarle, Camille Renée Devid, Chan Hong Yui Clement, Emma Smids, Gabriëlle de Kroon, Jasper Bastian, Julie van der Vaart, Kiki Groot, Ko Hage, Laura Hospes, Matthijs Uivel, Patricia Nauta, Peggy Ickenroth, Sacha Goossens, Samuel Otte, Sander du Floo, Saskia Aukema, Tim Meijer, Yaël Vincks, Ingrid Leonard, Esther Munsters, Theo Niekus, Caroline O’Breen, Petra Stavast, Frank van der Stok, Denise Woerdman, Ross Moriarty Nicole Robbers, Nicole Roepers, Narda van ’t Veer, Bas Vroege, Koen Hauser, Nicolien Rijks, Edzard Boonen, Joost Wensveen, Marcel Schikhof, Rimke Terpstra en ieder die het festival een warm hart toedraagt.