Saskia Aukema

Saskia Aukema
Veiled, 2016

Het project van Saskia Aukema gaat over een van de meest controversiële kledingstukken in de Westerse wereld: de niqaab. De niqaab is een sluier die wordt gedragen door vrouwen en het gehele lichaam en gezicht bedekt, behalve de ogen. Verschillende Europese landen hebben wetten aangenomen om het kledingstuk in de openbare ruimte te verbieden. Ook in Nederland is op het moment een wet in ontwikkeling die de niqaab in bepaalde delen van de samenleving verbiedt. Het fenomeen van de niqaab maakt Aukema nieuwsgierig naar de vrouwen die er – ondanks alle controverse – voor kiezen deze sluier te dragen. Daarbij gaat ze bovendien dieper in op de persoonlijkheid van deze vrouwen, onder andere door hen te vragen wat een begrip als schoonheid voor hen betekent.

De fotografe portretteert de vrouwen bewust niet als de zwarte vlakken, zoals zij in onze samenleving vaak worden gezien, maar als kleurrijke individuen. De vrouwen tonen kledingstukken die zij graag thuis dragen of op feestjes in het bijzijn van andere vrouwen. De beelden zijn gemaakt in Groot-Brittannië (waar veel vrouwen wonen die een niqaab dragen) en in Nederland in een periode van tweeënhalf jaar. Aukema benadert de vrouwen heel persoonlijk en fotografeert ze nadat ze maandenlang met hen heeft gesproken.

De beelden uit de serie Veiled zijn opvallend, ze tonen de vrouwen in niqaab in hun eigen huis, terwijl zij hun favoriete jurken, schoenen en broeken laten zien. Aukema benadert de natuurlijke nieuwsgierigheid om de persoon onder de niqaab te zien met volledige openheid . Het is echter een ander soort openheid dan in eerste instantie wordt verwacht. In plaats van de gezichten van de vrouwen te tonen, wordt hun persoonlijkheid verbonden met de kledingstukken die zij mooi vinden, datgeen wat vaak geassocieerd wordt met het idee van individualiteit.

Saskia Aukema (1975, NL) is in 2013 afgestudeerd aan de Fotovakschool in Amsterdam.
www.zazquia.nl