Interview IPFL A. Krack – winnaar 2015

 

Foto: Astrid Verhoef

Hoe heb jij je deelname ervaren aan het International Photo Festival Leiden in 2015?

Het was in alle opzichten een geweldige ervaring om onderdeel te zijn van het festival! De hele sfeer was hartelijk, vooral door de warme ontvangst van het team. Ik vond het een plezierige balans van een goed georganiseerd festival dat toch nog persoonlijk en intiem aanvoelde, in de best zin van het woord. Leiden is een prachtige historische stad en het is echt uniek om de foto’s daar in de buitenlucht gepresenteerd te zien.

Het IPFL is een festival voor startende fotografen. Wat vond je van het werk van de andere negentien geselecteerden?

Het werk toonde een breed palet aan onderwerpen en verschillende fotografiestijlen. Iedere deelnemer benaderde zijn/haar onderwerp op een eigen persoonlijke manier. Dat laat zien dat een camera voor een fotograaf hetzelfde kan zijn als een kwast voor een schilder: iedereen gebruikt weliswaar hetzelfde gereedschap, maar het resultaat is afhankelijk van je fotografische visie en de creatieve wijze die je kiest om je uit te drukken.

Hoe heeft je deelname aan het festival en het winnen van de juryprijs je loopbaan als professionele fotograaf beïnvloed?

Het was een geweldige boost voor mijn carrière dat ik in 2015 het IPFL won. Het heeft de bekendheid van mijn werk zeer zeker vergroot. Het heeft geleid tot een aantal waardevolle publicaties van mijn fotoserie in gerenommeerde fotografiemagazines, en tot verkoop van mijn prints in gelimiteerde oplage.

Waar werk je op het moment aan?

Ik werk nu aan een project over de effecten van moderne datatechnology op onze perceptie van de natuur, en hoe dit ons historisch kader zou kunnen veranderen. Het is een van mijn terugkerende thema’s, om onze relatie met de natuur onder de loep te nemen. Dat was ook zichtbaar in mijn serie ‘The Treatment’, waarin ik wilde tonen hoe in kuuroorden de elementaire natuurkrachten worden gebruikt als vorm van therapie.

Wat voor advies zou je de huidige en toekomstige IPFL deelnemers en fotografiestudenten willen geven?

Ik denk dat de hoeveelheid visuele input tegenwoordig echt overweldigend kan zijn. Het is bijna intimiderend als je ziet hoeveel beeld van over de hele wereld binnenkomt via je sociale media. Ik zou ze adviseren om eerst op zoek te gaan naar wat hun eigen interesse is en het dan pas fotografisch te benaderen. De stijl, de techniek, et cetera dienen zich vanzelf aan wanneer jij je persoonlijke standpunt ten opzichte van een onderwerp hebt gevonden.