Verslag IPFL 2015

Het Internationaal Fotofestival Leiden 2015 vond plaats van 10 tot en met 31 oktober. Drie weken lang stond de binnenstad van Leiden in het teken van prachtige buiten- en binnententoonstellingen, voor iedereen gratis toegankelijk. Daarnaast was er een indrukwekkend randprogramma, met elk weekend een aanbod van interessante activiteiten, waaronder lezingen, workshops, portfolio reviews en een Fotokijkdag. Naar schatting hebben dit jaar 18.000 bezoekers het festival bezocht.

Uit 110 aanmeldingen, met ruim 500 beelden maakte de deskundige jury een selectie. 50 foto’s van 20 talentvolle Europese fotografen werden geselecteerd.

Het festival had in 2015 als doel niet groter te worden, maar zich te richten op verdiepen en professionaliseren. Vanuit de basis die is gelegd in 2013 en 2014 hebben we ons randprogramma verder uitgebreid, het festival een professioneler gemaakt en de kwaliteit van het festival naar een hoger niveau getrokken.

Openluchttentoonstelling

Het werk van de 20 geselecteerde IPFL-fotografen was te zien op de Hooglandse Kerkgracht en in de Nieuwstraat. De fotografen, afkomstig uit verschillende Europese landen, waren allen recentelijk afgestudeerd van gerenommeerde foto- of kunstacademies. Dit leverde een dynamische tentoonstelling op, waarin de fotografie uiteen loopt van documentair tot fictie, van portret tot conceptueel en van drama tot humor. Maar één ding hebben de fotografen gemeen en dat is dat ze allemaal aan het begin staan van een bloeiende carrière als professioneel fotograaf. U kunt ze nog eens rustig bekijken in onze Expositiegids.

Foto: Emmie van Poelgeest

Winnaar 2015

Op zaterdagmiddag 10 oktober werd de winnaar van de derde editie van het Fotofestival Leiden bekendgemaakt. In de prachtige serre van de Waag Leiden ontving Alexander Krack (1981, Duitsland) uit handen van juryvoorzitter Wim van Sinderen een mooie trofee en een geldbedrag van 1.000,- euro. Met zijn serie over Duitse kuuroorden “Morgens nuchtern, am Brunnen, zu Bett” was hij terecht winnaar van de 20 geselecteerde fotografen.

Samenwerking met internationale fotofestivals

Een belangrijk speerpunt van het festival is het verder uitbreiden van het internationale karakter van het festival. Door het uitwisselen van beeld krijgt opkomend fotografietalent niet alleen de kans haar werk te tonen in eigen land of continent, maar ook daarbuiten. In 2015 heeft het IPFL met 4 buitenlandse fotofestivals samengewerkt.

 • Photoville (Brooklyn, New York), met ruim 71.000 bezoekers één van de grootste gratis openluchtfotofestivals van de Verenigde Staten. Foto’s van opkomend en gevestigd fototalent worden er tentoongesteld in zeecontainers. Zij hebben als doel om nieuw talent een wereldwijd platform te geven. Het IPFL werkte voor de tweede keer samen met Photoville. Het werk van onze twintig geselecteerde fotografen was te zien op Photoville, en in ruil daarvoor werden 20 Amerikaanse fotografen tentoongesteld in speciale zeecontainers op het Pieterskerkplein.
 • HeadOn (Sydney), het grootste fotofestival van Australië, dat jaarlijks in mei wordt gehouden. Ook met HeadOn werd voor de tweede keer samengewerkt. Het werk van onze twintig geselecteerde fotografen was in mei 2016 in Sydney te zien, en in ruil daarvoor zijn de dertig finalisten van de Mobile Prize 2015 tijdens ons festival op scherm getoond in de Burchtzaal van Hooglandse kerk.
 • Photo Festival Aleppo (Syrië), opgericht in 1997 door Issa Touma en is het grootste fotografie event in de regio. Sinds het uitbreken van de oorlog zet Issa Touma zich in voor het behoud van de cultuur van Aleppo en zette Art Camping op. Art Camping organiseert culturele workshops en geeft jonge Syriërs met verschillende religieuze en etnische achtergronden die dagelijks met geweld worden geconfronteerd, een uitlaatklep. Het werk van 5 jonge Syrische fotografen, ieder met een eigen visie op het geweld, de verwoesting, de vluchtelingen en het dagelijkse leven van de inwoners van Aleppo, werd getoond in de Burchtzaal.
 • LagosPhoto (Nigeria), opgericht in 2010 en het eerste en enige fotofestival in Nigeria. LagosPhoto verenigt zowel lokale als internationale fotografen door het tonen van fotografie dat de individuele ervaringen en verschillende identiteiten van Afrika in al zijn facetten laat zien. Het werk van 10 Afrikaanse fotografen was tijdens ons festival te zien op scherm in de Burchtzaal, en in ruil daarvoor waren onze twintig geselecteerde fotografen te zien op LagosPhoto.

Bezoekerscentrum

In de Burchtzaal van de Hooglandse Kerk had het IPFL haar bezoekerscentrum. Dit was het epicentrum van het festival. Vanuit hier werden flyers, festivalkranten en programma’s verder verspreid door heel Leiden.

Een groot deel van de ruimte was ingericht als tentoonstellingsruimte, met een selectie van fotografen van het HeadON Photo Festival, LagosPhoto Festival en fotografie uit Syrië, deels print en deels op scherm. Ook was hier de fototentoonstelling ‘Mijn Hooglandse Kerk’, te bezichtigen. Daarnaast was het een ontmoetingsplek van deelnemende fotografen, teamleden en andere betrokkenen bij het festival.

Activiteiten

 • Openingsdag met workshops en lezingen
  Een dag met boeiende workshops en lezingen in het Leidse Volkshuis in samenwerking met het Leidse centrum voor Kunst en Cultuur (BplusC), met het doel om fotografen (professioneel en amateur) inzicht te geven in nieuwe technieken en trends in de fotografie.
Activiteit TijdSprekerOnderwerp
Workshop 10.00-12.30 uurWillem PopulierFotografen waar je niet bent
Workshop 13.00-16.00 uurAnais LopezVisual Storytelling
Workshop 10.00-12.45 uurRens HornCyanografie
Workshop 13.15-16.00 uurRens HornCyanografie
Workshop 11.00-13.00 uurSaskia BoerLomografie
Workshop 14.00-16.00 uurArne WossinkTimelaps fotografie
Lezing 112.00-12.50 uurMartijn BeekmanNieuws/parlementaire fotografie
Lezing 213.00-13.50 uurRik SuermondtHet nederlandse Fotoboek
Lezing 314.00-14.50 uurCarla vd PuttelaarMy Passionate Eye
Lezing 415.00-16.00 uurRuth van EngelenVrouwen in de fotografie
 • Portfolio Reviews
  Voor de eerste zondag van het festival, organiseerde het Internationaal Fotofestival Leiden voor studenten fotografie en professionele fotografen Portfolio Reviews. Fotografiekenners uit verschillende sectoren, waaronder galeriehouders, curatoren, critici, redacteuren en fotografen, zaten klaar om portfolio’s onder de loep te nemen.
  Een reviewsessie duurde 20 minuten. Deelnemers konden voor maximaal drie sessies zich inschrijven via de website. De eerst sessie kost 30 euro, de tweede en derde sessie ieder 15 euro. In totaal hebben er 22 deelnemers deelgenomen aan de portfolio reviews.
 • Fotokijkdag Tussen Kunst en Kiek (Oude UB)
  Het IPFL organiseerde in 2015 in samenwerking met de Universiteit Leiden een Fotokijkdag Tussen Kunst en Kiek. Iedereen die in het bezit is van mogelijk bijzondere oude foto’s (uiterlijk in 1945 gemaakt) kon zich opgeven via de website, of langskomen. Er waren over de hele dag ong. 20 inschrijvende deelnemers.
  De foto’s werden voorgelegd aan Flip Bool, fotohistoricus en Maartje van den Heuvel, conservator fotografie van Universiteit Leiden. Dit leverde voor zowel de eigenaren van de foto’s als voor de Universiteit Leiden nieuwe kennis op over historische foto’s. De eigenaren kregen ook een schatting van de geldelijke waarde van hun foto’s.
  In de Oude UB is tevens een kleine tentoonstelling met foto’s van Israël David Kiek (1811-1899). Kiek was een fotograaf met een studio in Leiden, die studenten en het Leidse studentenleven fotografeerde. Het Nederlandse woord ‘kiekje’ is naar hem vernoemd. Deze tentoonstelling was te zien van 10 oktober tot en met 6 december 2015.

Overige samenwerkingen

 • Face The Dutcheen expositie over de hedendaagse fotografie van Nederland in de breedste zin van het woord (van documentair tot geënsceneerd), geproduceerd door fotografe Astrid Verhoeff. Face The Dutch maakte haar debuut op Photoville 2015. Astrid Verhoeff zorgde voor de inrichting van de zeecontainer van het IPFL, en in ruil daarvoor kreeg Face The Dutch een een eigen container op het Pieterskerkplein tijdens het Fotofestival Leiden. Ook produceerden het IFL en Astrid Verhoeff een Engelstalige festivalkrant. In deze krant waren de fotografen van Face The Dutch en de 20 IPFL-fotografen 2015 vertegenwoordigd. Met een oplage van 5000 was het bereik groot. Er zijn 2500 exemplaren verspreid tijdens Photoville, New York, en nog eens 2500 exemplaren tijdens het Internationaal Fotofestival Leiden.
 • 700 jaar Hooglandse Kerk
  In 2015 vierde de Hooglandse Kerk in Leiden zijn 700-jarig bestaan. Als onderdeel van de festivalactiviteiten werd een fotowedstrijd georganiseerd met als thema: Mijn Hooglandse Kerk. Omdat het fotofestival drie jaar op rij haar buitententoonstelling heeft op de Hooglandse Kerkgracht was samenwerking een logische stap. De samenwerking bestond uit het beschikbaar stellen van de Burchtzaal, die het IPFL tijdens het festival gebruikte als tentoonstellingsruimte en festivalkantoor. In ruil daarvoor waren de 10 beste en mooiste foto’s, van Mijn Hooglandse Kerk, te bezichtigen in de Burchtzaal tijdens het Fotofestival Leiden. Op zaterdag 24 oktober maakte de jury van de Hooglandse Kerk de eerste prijs en de eervolle vermeldingen van Mijn Hooglandse Kerk bekend. De winnaar kreeg een geldbedrag van 250 euro mee.
   
 • BplusC
  De samenwerking met BplusC heeft ervoor gezorgd dat ons festival twee fantastische locaties in de binnenstad van Leiden tot haar beschikking had. Het Volkshuis aan de Apothekersdijk voor de IFL-workshopdag op zaterdag 10 oktober en de Kapelzaal in het BplusC gebouw aan de Oude Vest voor Portfolio reviews op zondag 11 oktober. De samenwerking bestond ook uit het promoten van elkaars activiteiten, via social media, facebook en website. Daarnaast was BplusC sponsor van de Hans Gillis Publieksprijs. Zij sponsorde de 1e prijs onder het publiek. Pam de Vries won een cursus Time Lapse fotografie door Arne Wossink bij BplusC,  ter waarde van 100,-. Start 11 januari 2016, zes lessen.
 • Leiden Culinair
  In samenwerking met Design Marking heeft het IFL promotie kunnen maken voor haar festival tijdens het evenement Leiden Culinair (25-28 juni 2015). De samenwerking hield in dat het IFL kosteloos een prachtige selectie van werk van de IFL-fotografen uit 2014 kon tonen. Deze hingen boven de bar. Ook werd er op de houten vuilnisbakken een grote aankondiging van ons festival getoond. Als tegenprestatie leverde het IFL een paar professionele fotografen, om foto’s te maken van de opening, prijsuitreiking, maar ook de sfeer en de gerechten bij Leiden Culinair.
 • Restaurant Waag, Leiden
  De samenwerking met de Waag Leiden bestond uit wederzijdse promotie, via social media en website. Om bekendheid te geven aan de Waag, kon het IFL de Serrezaal op zaterdag 10 oktober kosteloos gebruiken voor de opening van het festival. Daarnaast werden er 100 consumptiebonnen aangeboden door de Waag.
 • Mediapartner DIGIFOTOpro
  DIGIFOTOpro was dit jaar officieel mediapartner is van het Fotofestival. De samenwerking versterkte onze gezamenlijke passie, fotografie; we hebben we als doel fotografie te presenteren die inspireert, vermaakt, ontroert, verbindt en informeert. DIGIFOTOpro is sinds de oprichting in 2007 uitgegroeid tot een toonaangevend fotografieplatform. Het tijdschrift verschijnt 6 x per jaar en staat boordevol interessante reviews, workshops, interviews, fotoprojecten en verrassende portfolio’s. De website biedt 24/7 de laatste informatie over actuele ontwikkelingen rondom fotografie.
  DIGIFOTOpro verzorgde een aantal redactionele artikelen online, een artikel in editie 4 – 2015 over de winnaar 2015, een banner op de hun website met aankondiging van ons fotofestival. Als tegenprestatie plaatste het IFL het logo in diverse uitingen, een gratis advertentie in de Expoditiegids, en wederzijdse promotie via social media en nieuwsbrief. Tevens was DIGIFOTOpro sponsor van de Hans Gillis Publieksprijs. Zij sponsorden de 2e prijs onder het publiek.

Fondsen, hoofdsponsors en partners

Zonder de steun van onze hoofdsponsors, partners en donateurs had de derde editie van het Internationaal Fotofestival Leiden niet kunnen plaatsvinden. Wij willen hen allen bedanken voor hun bijdrage aan het Internationaal Fotofestival Leiden 2015.

Organisatie

De organisatie van het festival was in handen van Pierre Luiten (voorzitter) en Marieke van der Krabben (creative director).

Het team van Internationaal Fotofestival Leiden 2015:

 • Evelyne Saint Martin (secretariaat)
 • Caroline Rijks (PR en communicatie)
 • Cynthia van der Brugge (website)
 • Frans Wiersma (Urban Screen)
 • Annegien Lucas (social media)
 • Cors Brinkman (vormgeving)
 • Marjolein Coenrady (vormgeving)
 • Emmie van Poelgeest (fotograaf)
 • Michel Rieder(coördinatie inzendingen)
 • Theo van Veen (ontwerp)

“Wij zijn als organisatie heel trots dat wij met heel weinig geld en middelen een fantastisch festival hebben neergezet”

Pierre Luiten en Marieke van der Krabben
Leiden, November 2015