Alexander Krack winnaar van IPFL 2015

Foto: Emmie van Poelgeest

Foto: Emmie van Poelgeest

Alexander Krack (1981, Duitsland) is de winnaar van de derde editie van het Internationaal Fotofestival Leiden. Dat maakte juryvoorzitter Wim van Sinderen zaterdag bekend. Met zijn serie over Duitse kuuroorden sleept de fotograaf een cheque van 1000 euro in de wacht.

Uit het juryrapport:

Kracks inzending bestond uit zijn afstudeerproject ´Morgens nüchtern, am Brunnen, zu Bett´ (’s Ochtends nuchter, aan de bron, naar bed. Red.) uit 2014. Zijn serie betreft een uiterst verstilde, welhaast mysterieuze kleurenreportage van het dagelijks leven in ruim dertig verschillende kuuroorden die hij in de jaren 2013 en 2014 kriskras door Duitsland heeft bezocht en gefotografeerd.

Alexander Krach koestert persoonlijke, diffuse herinneringen aan het kuuroord in Davos dat hij in zijn jeugd bezocht als bronchitis-patiëntje. Beelden van wonderschone natuur, geheimzinnige maar sierlijke apparaten en mensen in witte badjassen staan hem voor ogen. In de Duitse kuuroorden heerst volgens Krack een permanente en enigmatische spanning tussen de klinische, kunstmatige esthetiek van de omgeving en het ziek-zijn van de bezoekers die deze oorden bevolken.

Dit spanningsveld heeft de fotograaf op sublieme wijze weten te vangen in tientallen foto’s die technisch – qua heldere belichting, kleurenpracht en zorgvuldige compositie – uiterst schoon en geacheveerd zijn, terwijl (of juist wellicht: waardoor) de inhoud van zijn beelden een verontrustend karakter krijgen.

Alexander KrackKrack: “Kuuroorden in Duitsland zijn erg populair: ze geven mensen een tijdelijke ontsnapping aan de realiteit. Ze creëren de illusie van een droom waarin men nooit precies weet of de dingen zijn wat ze lijken.” Duitsland telt meer dan 300 kuuroorden. Krack reisde af naar 40 van deze dorpen en bekeek ieder nieuw dorp als een ontdekker van nieuwe gebieden. Zo probeerde hij de microkosmos van het kuuroord te vangen in zijn fotografie. Soms van een afstand, wanneer hij het landschap fotografeerde, andere keren van dichtbij, wanneer hij gesprekken had met de bewoners en ze fotografeerde tijdens hun dagelijkse routine en behandelingen. Dit heeft geresulteerd in wonderlijke foto’s waar de fantasie het wint van de realiteit.

Het werk van Krack is samen met dat van de andere 19 geselecteerde fotografen van het IPFL van 10 tot en met 31 oktober te zien op de Hooglandse Kerkgracht en in de Nieuwstraat. De fotografen zijn afkomstig uit verschillende landen in Europa en zijn allen recentelijk afgestudeerd van gerenommeerde foto- of kunstacademies. Dit levert een dynamische tentoonstelling op, waarin de fotografie uiteen loopt van documentair tot fictie, van portret tot conceptueel en van drama tot humor. Maar één ding hebben de fotografen gemeen en dat is dat ze allemaal aan het begin staan van een bloeiende carrière als professioneel fotograaf.

Het Internationaal Fotofestival Leiden in onderdeel van de Stichting Talentvolle Fotografen, een non-profit organisatie in Leiden. Het festival is gratis toegankelijk en wordt volledig georganiseerd door vrijwilligers. Het doel van het festival is om nieuw fotografietalent aan het publiek te tonen en dit talent een vliegende start te geven in een internationale fotografiecarrière.

Het Internationaal Fotofestival Leiden wenst Alexander alvast veel succes in zijn verdere fotocarrière.