Renate Beense in Kunsthuis Leiden

IPFL-AllemaalBeesjes-renatebeense_LRRenate Beense won vorig jaar de hoofdprijs van het Internationaal Fotofestival Leiden 2014 met haar intieme maar humoristische fotoserie over haar vader, Gewoon Pa. Sindsdien doet ze veel opdrachten voor Nederlandse kranten en tijdschriften en heeft ze de derde prijs gewonnen bij zowel de Selection of Dutch Photography (SO2014) als de Zilveren Camera 2014 (Categorie Binnenlands Documentair).

Dit jaar presenteert Beense in het kader van het Internationaal Fotofestival Leiden een nieuw autonoom project in het Kunsthuis Leiden: Allemaal Beestjes. In haar kenmerkende stijl en met veel humor maakt ze snapshots van Peter en Janny van der Ven, kattenliefhebbers van de eerste orde. Al meer dan dertig jaar hebben Janny en Peter een opvanghuis en fokplaats voor katten waar ze voornamelijk Heilige Birmanen en Bengaalse katten houden. Beense portretteerde Peter en Janny, hun katten en hun huis in heldere kleurrijke beelden. In tegenstelling tot de serie Gewoon Pa, waarin ze een specifiek verhaal vertelde over haar vader, is Allemaal Beestjes een openhartige documentaire die zich ontvouwt voor de camera, waarbij Beense alleen maar luisterde en op het juiste moment foto’s maakte.

De tentoonstelling van Renate Beense is van 10 t/m 31 oktober 2015 te zien in Kunsthuis Leiden.