“Het was met name een persoonlijke overwinning”

© Andor KranenburgMarijke Groeneveld was in 2013 net klaar aan de Willem de Kooning Academie, toen ze door de jury werd verkozen tot winnares van het eerste Fotofestival Leiden, met haar serie Zeg maar dat het door de zon komt. “Het was met name een persoonlijke overwinning. Een overwinning om niet bang te zijn om anders te zijn en te denken. Laat het juist vooral zien! Het festival gaf me de waardering voor mijn visie op fotografie.” Ze kijkt met plezier terug op het festival: “Het publiek was warm en enthousiast.”

Het werk van de 19 andere geselecteerde fotografen was in haar ogen heel gevarieerd en dat maakte het interessant. “Elke fotograaf had zijn eigen sterke visie en vertaalde dat naar beeld. Dat is knap en van hoog niveau.”

© Marijke Groeneveld. 'Zeg maar dat het door de zon komt'In 2014 was Groeneveld op verschillende plekken te zien. Ze had een solo-expositie tijdens de tweede editie van het International Photofestival Leiden, maar was ook te zien in New Dawn Paper en in FOAM. Dit jaar begint ze met een nieuw project met de naam They understand me. “Mijn creaties in mijn fotografie zijn vaak heel vrij en ik houd me niet aan de regels. Als er geen regels zijn, is er ook geen houvast en zijn mijn foto’s ondefinieerbaar. Als het ware word je hierdoor gedesoriënteerd en moet je als kijker nieuwe “regels” bedenken om een weg te vinden in mijn foto’s om het zo weer definieerbaar te maken. Deze gegevens vind ik terug in de wereld van de travestie. Die is vrij en experimenteel.”
Af en toe verkoopt ze werk, en in juni heeft ze een expositie in Amerika. “Ik ben benieuwd hoe daar mijn werk in de smaak valt.”

Inmiddels is het IPFL in oktober toe aan de derde editie. De nieuwe deelnemers en studenten moeten volgens Groeneveld vooral eigenwijs blijven. “Het festival ontwikkelt zich elk jaar weer verder. De organisatie is enthousiast en ze willen blijven vernieuwen en verbeteren. Dat is echt een kwaliteit.”