IPFL 2014 in vogelvlucht

Een maand lang is het Internationaal Fotofestival Leiden het toneel geweest van een prachtige openluchttentoonstelling, die voor iedereen gratis toegankelijk was. Naar schatting hebben dit jaar 20.000 bezoekers het festival bezocht.

Uit 271 aanmeldingen, met ruim 800 beelden maakte de deskundige jury een selectie. 80 foto’s van 20 talentvolle fotografen werden geselecteerd. U kunt ze nog eens rustig bekijken in dit filmpje of in onze Expositiegids.

De opbouw van de openluchttentoonstelling was in handen van ‘chiefs’ Hans Gillis en Pierre Luiten die met hulp van vele enthousiaste vrijwilligers binnen no time de binnenstad van Leiden omtoverden tot openluchttentoonstelling waar geen bezoeker meer om heen kon.

Zaterdagmiddag 11 oktober om 16.00 uur was de bekendmaking van de prijswinnaar van 2014. De jury, onder leiding van voorzitter Wim van Sinderen, was unaniem in haar oordeel. De winnaar van het Internationaal Fotofestival Leiden 2014 is Renate Beense met haar serie ‘Gewoon Pa’.

‘s-Ochtends werd op het Pieterskerkplein de eerste satelliettentoonstelling van Photoville (Brooklyn, New York) geopend door Zijne Excellentie de heer Broas, Ambassadeur van de Verenigde Staten. Deze tentoonstelling van opkomende Amerikaanse fotografen vond, geheel in de stijl van Photoville, plaats in zeecontainers. De Amerikaanse Ambassade maakte er dit filmpje over.

De unieke samenwerking met Photoville is een uitwerking van het nieuwe, internationale karakter van het festival. In ruil voor de tentoonstelling op het Pieterskerkplein was onze selectie van fotografen van 18-28 september te zien in New York. Naast Photoville is het werk van onze fotografen ook getoond op urban screens in Stockholm, Umeå en diverse Nederlandse steden.

Naast de openluchttentoonstelling kregen de fotografen ieder een solo-expositie in een galerie, winkel of restaurant. Hier toonden zij een wat uitgebreidere selectie van hun werk. Zo ontstond de fotoroute Shop the Photo door de binnenstad van Leiden.

Op zondag 12 oktober werd in Stadscafé Van der Werff de kleine permanente tentoonstelling van de Leidse studentenfotograaf Israël David Kiek (1811-1899) geopend door de heer Flip Bool, kunsthistoricus en voormalig lector fotografie aan AKV, St. Joost, Avans Hogeschool (Breda).

Kiek voor Vogelvlucht 1024x800

Het kloppend hart van het fotofestival was een groot Urban Screen (15x4m!) op het Leidse Stadhuisplein. Hierop draaide een doorlopend programma met foto’s van:

  • De 20 ‘New Photographers’ van het IPFL 2014
  • 20 ‘emerging’ fotografen van Photoville (Brooklyn, New York)
  • 20 fotografen van het fotofestival Head On (Sydney, Australië)

Daarnaast werden ieder in een weekend de resultaten van het Educatieproject en het Leids Smoelenboek getoond.

Het publiek kon via Instagram met de hashtag #IFLeiden foto’s posten die vervolgens ook op het grote scherm werden vertoond. Hiervan werd veel gebruik gemaakt.

Het programma in de weekenden rondom het ‘Urban Screen’ op het Stadhuisplein zorgde er voor dat het publiek, jong en oud, van een fantastisch aanbod heeft genoten!

  • Optredens van Band Talent Leiden: Het IPFL bood jonge talentvolle bands een muzikaal platform tijdens het fotofestival.
  • Signeersessies en presentaties door bekende fotografen in diverse Leidse boekhandels.
  • Veiling van drie prachtige foto’s (gelatinezilverdruk op barietpapier) van oorlogsfotograaf Teun Voeten . De opbrengst ging naar het Willem-Alexander Kinderfonds (WAKF LUMC).
  • Het ‘Leids Smoelenboek‘; een grote groep fotografen trok door de binnenstad om de inwoners van Leiden op de
  • gevoelige plaat vast te leggen. De foto’s waren meteen te zien op het Urban Screen.
  • Rijdend Fotocorso, een mobiele fototentoonstelling door de Leidse binnenstad, georganiseerd door de Leidse Amateur Fotografen Vereniging (LAFV) tijdens het Verrassende Winkelweekend Leiden.
  • Educatieproject: Op vijf middelbare scholen werd een workshop gegeven met als thema ‘Kunst en Vrijheid van Meningsuiting’. De photo stills waren ook te zien tijdens de Kinderechtenweek van 17-21 november in Leiden.

Foto: Shanka Abeeyesekere

Vele positieve reacties ontvingen we uit pers en social media.

IMG_20141010_100301 800x800

“Doorgaans denk je bij fotografie niet direct aan Leiden. Beetje bij beetje wordt hier verandering in aangebracht dankzij de organisatoren van het Internationaal Fotofestival.”
New Dawn, 26-10-2014.

“Tot en met 8 november is in Leiden International Photo Festival @IFLeiden Er is veel mooi fotowerk te zien en nog nooit zo dichtbij!”
Twitter @JacquelineFoto, 15-10-2014.

Zonder onze hoofdsponsors, sponsors en donateurs had het Internationaal Fotofestival Leiden niet kunnen plaatsvinden. Wij zijn hen daarom zeer erkentelijk dat zij hebben bijgedragen aan de tweede editie van het Internationaal Fotofestival Leiden.
Mede namens het bestuur en de vrijwilligers zien wij u allen graag weer terug in 2015!

Het team van Internationaal Fotofestival Leiden 2014.