Winnaar IPFL 2014: Renate Beense

Foto: Sean van der Steen

Renate Beense is de winnaar van de tweede editie van het Internationaal Fotofestival Leiden. Dat maakte juryvoorzitter Wim van Sinderen zaterdag bekend na de vertoning van een compilatie met de foto’s van alle deelnemers. Volgens de jury tonen de foto’s van Beense, de 39-jarige fotograaf uit Utrecht, humor en drama. Op prachtige wijze toont ze het leven van haar ketting rokende, gedichten schrijvende, kranten verzamelende en naakt zonnende ‘pa’, die ze heeft vastlegt in de serie ‘ Gewoon Pa’.

Lees hier het complete Juryrapport.

“Kunnen lachen geeft kracht, het verbindt en maakt zo moeilijke onderwerpen toegankelijk. Humor en energie zijn daarom elementen waar ik zoveel mogelijk naar streef”, aldus Renate Beense. De fotograaf sleept met de prijs een cheque van 1000 euro in de wacht.

Beense (1975) studeerde fotografie in Amsterdam en exposeerde in Nederland, Buenos Aires en Tokio. Tijdens het IPFL is haar expositie te zien in het Kunsthuis Leiden (Hartesteeg 2b).

Het Internationaal Fotofestival Leiden wenst Renate alvast veel succes in haar verdere fotocarrière. Gezien het succes van de eerste en tweede editie van het festival, kijkt de organisatie uit naar de derde editie in 2015. Het Fotofestival wil een jaarlijks podium blijven bieden aan nieuw fototalent, zonder grenzen en zonder muren. Een dergelijk festival is uniek in Nederland en Europa.

Foto: Sean van der Steen