Unieke tentoonstelling Kiekjes van Kiek

Het Nederlandse woord ‘Kiekje’ is niet zoals velen denken afgeleid van ‘kijken’, maar vernoemd naar de Leidse fotograaf Israël David Kiek (1811-1899), bekend om zijn informele studentenportretten. Het IPFL presenteert u een kleine permanente tentoonstelling van een selectie van zijn foto’s in Stadscafé Van der Werff.

Kieks voornaamste klanten waren de Leidse studenten. Om erbij te horen, was het gebruikelijk een groepsportret te laten maken. De studenten meldden zich vaak pas in de vroege ochtenduren, nadat ze een volle nacht hadden doorgefeest. Veel foto’s tonen dan ook behoorlijk aangeschoten studenten. Ook de fotograaf zelf was waarschijnlijk niet altijd ‘scherp’. De studenten noemden de portretjes al gauw ‘kiekjes’, wat synoniem geworden is met pretentieloze, uit de losse pols geschoten foto’s.

Stadscafé Van der Werff is geen willekeurige plek. Het atelier van Kiek – een houten gebouwtje – stond aan de overzijde van de Rijnsburgersingel. Een zeer strategische plek, tussen de druk bezochte Sociëteit Amicitia (nu Stadscafé Van der Werff) en de uitspanning Zomerzorg op weg naar het station. Niet voor niets heet het pad naast het Stadscafé het Kiekpad waaraan sinds 2001 het Kiekmonument staat, in de vorm van een camera waarin een aantal ‘kiekjes’ bekeken kan worden – overigens andere dan op de tentoonstelling te zien zijn.

De tentoonstelling is op zondag 12 oktober 2014 om 12.00 uur geopend, door de heer Flip Bool, kunsthistoricus en voormalig lector fotografie aan AKV|St. Joost, Avans Hogeschool (Breda). De foto’s zijn deels afkomstig uit privébezit van de heer Bool, wiens grootvader op veel van de foto’s is vastgelegd, en deels afkomstig uit de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden.