IPFL-fotografen voor het voetlicht op Photoville

De 20 ‘New Photographers’ van het Internationaal Fotofestival Leiden zijn tijdens het New Yorkse festival Photoville (18-28 september) geëxposeerd in een speciale IPFL-container. Namens het IPFL waren oprichters Hans Gillis en Pierre Luiten aanwezig. Ook Cindy Baar, een van de geselecteerde IPFL-fotografen, was naar New York gekomen.

Het IPFL was een van de 6 Nederlandse inzendingen op Photoville. Andere inzenders waren de groepstentoonstelling Alive met als curatoren Aloys Ginjaar en Astrid Verhoef, Lost in transition van Foto Festival Naarden en solo-exposities Living with Mies van Corine Vermeulen en Tunnel people van Teun Voeten. Teun komt ook naar Leiden om zijn werk over de daklozen van New York te tonen en er een lezing over te geven.

De Nederlandse Consul-General in New York, Rob de Vos, opende zondag op Dutch Day de Nederlandse inzendingen. In zijn speech gaf hij aan dat fotografie een speerpunt is in het culturele beleid van de Nederlandse overheid in de Verenigde Staten (filmpje). Vervolgens bracht hij een bezoek aan de container van het Internationaal Fotofestival Leiden. Hij sprak zijn waardering uit voor de laagdrempeligheid en het grote digitale podium dat we de nieuwe fotografen internationaal geven.
De dag ervoor had de Nederlandse vertegenwoordiging al een ontmoeting gehad met de president van Estland.

Naast dit hoge bezoek is de IPFL-container door duizenden mensen bezocht, velen van hen professionele fotografen en curatoren. Ze spraken hun waardering uit over de presentatie en de prachtige collectie van het IPFL.

Met dit alles was Photoville een eerste succes voor de nieuwe fotografen!

Foto’s: Pierre Luiten en Aad Kriek.