Gabriëlle de Kroon

Gabriëlle de Kroon
Vader, 2016

Vader van Gabriëlle de Kroon gaat over intergenerationaliteit ofwel de wisselwerking tussen opeenvolgende generaties van een familie. In haar doorlopende project onderzoekt ze hoe drie generaties uit haar eigen familie omgaan met de nalatenschap van de Tweede Wereldoorlog. Haar grootvader werd tijdens de oorlog gevangen gehouden in meerdere Nazi-kampen, zowel in Nederland als in Duitsland. Na de oorlog eindigde zijn huwelijk en hertrouwde hij haar grootmoeder, een alleenstaande moeder met elf kinderen. Samen kregen zij nog een kind, De Kroons vader, het enige kind uit dit huwelijk. Aan de hand van haar fotografie onderzoekt ze de invloed van de gewelddadige gebeurtenissen van de oorlog op de opvoeding van haar vader, op haar eigen opvoeding en wat zij daarvan zelf doorgeeft aan haar kinderen.

In Vader combineert De Kroon meerdere lagen: documentatie van haar grootvaders gevangenschap, foto’s uit haar vaders familiealbum en haar eigen visuele interpretatie van wat haar grootvader heeft moeten doorstaan. Haar eigen beelden zijn sterk gestileerd en tonen enkel objecten. Hoewel haar beelden meer esthetisch zijn dan informatief, vormen ze in combinatie met de documentatie en de foto’s uit het familiealbum het verhaal van haar familie en de herinnering aan oorlog.

Gabriëlle de Kroon (1969, NL) is cultureel antropoloog en studeerde in 2016 cum laude af aan de Fotovakschool in Amsterdam.
www.gabrielledekroon.com